Pitrus bedreigt weidevogels en het Flevo-landschap grijpt daarom in

CREIL • Ma 22 mei 2023 | 6:12 • Maandag 22 mei 2023 | 6:12

In natuurgebied Rotterdamse Hoek bij Creil zijn nog veel weidevogels te vinden. Ze broeden er en ze voelen zich in het gebied thuis. Maar er is een probleem. De Rotterdamse Hoek is te nat en wordt langzaam overgenomen door pitrus.

Dat is een grasplant met harde rechtopstaande stengels die houdt van nattigheid en dreigt het gebied te overwoekeren. "Als we niets doen, broedt hier over twee jaar geen weidevogel meer, omdat er dan overal pitrus staat", aldus de beheerder, Flevo-landschap. Dus gaat het gebied op de schop.

Om het broedsucces te behouden, krijgt het deel met weidevogels meer hoogteverschillen, door het aanbrengen van greppels en lichte ophogingen. Vogels houden van zulke variatie tussen nat en droog, op korte afstand van elkaar. Ze hebben beide nodig om jongen groot te brengen. Ook het bodemleven verbetert door de ingreep.

Pitrus bedreigt broedgebied

Het Flevo-landschap wil de verhoogde wandelpaden in het gebied iets verlagen.

Met de vrijkomende grond worden de plassen iets ondieper gemaakt. Die kunnen zich dan beter ontwikkelen tot rietmoeras. Daar houden de vogels ook van. Over een paar jaar staan er wuivende rietpluimen en zullen er volop vogelgeluiden te horen zijn, zegt het Flevo-landschap.

De grondverplaatsingen vinden binnen het gebied plaats. Afvoer van grond is dus niet nodig. De werkzaamheden beginnen na de bouwvakvakantie en duren vier tot zes weken. Tijdens de werkzaamheden zal het gebied tijdelijk gesloten zijn voor bezoekers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel