Deze zomer negatief zwemadvies voor Bataviastrand

FLEVOLAND • Ma 22 mei 2023 | 16:32 • Maandag 22 mei 2023 | 16:32

Komende zomer wordt het badgasten afgeraden om te zwemmen bij het Bataviastrand in Lelystad. De provincie vindt het te onveilig en wil het strand aanpassen. Ook is er een negatief zwemadvies ingesteld voor 't Bovenwater in Lelystad, en Beachstrand Eemhof bij Zeewolde. Dat blijkt uit de lijst met officiële zwemlocaties die de provincie heeft vastgesteld.

Er wordt al langer gesproken over de situatie op het Bataviastand in Lelystad. Officieel is het een watersportstrand, maar de afgelopen zomers bleek het ook een zeer populair zwemstrand. Dit zorgde voor veel drukte en soms gevaarlijke situaties, waar ook de politiek in de stad veel over heeft gesproken.

Ballenlijn
De provincie Flevoland heeft besloten dat er iets moet gebeuren. Ze gaan het strand veiliger maken, door duidelijker aan te geven waar mensen kunnen watersporten en waar gezwommen kan worden met bijvoorbeeld een ballenlijn. Tot dit is gebeurd, geldt een negatief zwemadvies. "Dit betekent dat zwemmen gevaarlijk en op eigen risico is en daarmee sterk wordt afgeraden", geeft de provincie aan. Op het strand komen waarschuwingsborden te staan om zwemmers duidelijk te maken dat zwemmen gevaarlijk is.

De provincie geeft aan dat na deze aanpassingen het strand mogelijk aangewezen kan worden als officiële zwemlocatie. Dat zal in 2025 worden besloten.

31 stranden
Naast het Bataviastrand zijn er meer stranden waar een negatief zwemadvies geldt. Eerder al bleek dat dit ook geldt voor het Lanterstrand in Zeewolde. In totaal blijven er deze zomer 31 officiële zwemlocaties over in de provincie.

De officiële locaties worden regelmatig gecontroleerd op waterkwaliteit. Het water wordt getest op bijvoorbeeld de aanwezigheid van blauwalgen, afval, vuil en olie. Online is de kwaliteit van alle locaties terug te zien op de zwemwaterkaart.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel