Man (29) verkracht vrouw van 70: OM eist 3 jaar cel en tbs

LELYSTAD • Wo 24 mei 2023 | 18:01 • Woensdag 24 mei 2023 | 18:01

De officier van justitie heeft woensdag drie jaar cel en tbs geëist tegen een 29-jarige man, die een bijna 70-jarige vrouw zou hebben verkracht in Lelystad. De man klopte bij haar thuis aan laat op de avond van 1 oktober vorig jaar. Toen ze opendeed, drong hij volgens haar de woning binnen, werd ze overmeesterd en verkracht in haar eigen slaapkamer. Volgens hem was de seks echter vrijwillig.

De man vertelde in de rechtszaal dat hij die avond honger had en op zoek was naar geld. Daarom klopte hij aan bij een woning. Volgens hem deed het slachtoffer vervolgens naakt open, vroeg ze hem binnen en liet ze haar hele huis zien. "Zij begon met knuffelen en de seks."

'1.55 meter en kansloos'
De vrouw vertelt een ander verhaal. Ze deed de deur inderdaad open, omdat ze dacht dat er iets met de buurvrouw was en werd direct overmeesterd. "Ze was met haar 1.55 meter kansloos tegen de fysieke overmacht van deze verdachte", legde de officier uit. In alle consternatie wist ze wel alarm te slaan, waarna de hulptroepen snel ter plaatse waren.

Die kwamen onderweg naar haar huis de verdachte tegen, die rustig wegliep. "Kijk uit", gilde de vrouw. "Hij is hier nog. Hij is in mij geweest." "Wat een paniek moet zij hebben gevoeld", schetste de aanklager.

Ze heeft nog altijd veel last van de gebeurtenissen, vertelde haar advocaat. "Mevrouw is nog altijd erg angstig, heeft veel paniekaanvallen en sluit zich op in haar woning." Ze kreeg traumatherapie, maar dat heeft nog niet voldoende geholpen. Ze vraagt om een immateriële schadevergoeding van 15.000 euro.

Ongewenst vreemdeling
De verdachte heeft ernstige psychische problemen. Tot voor kort hoorde hij stemmen in zijn hoofd, hij heeft een psychotische stoornis, een verstandelijke beperking en kampt met hyperseksualiteit. Deskundigen vinden hem dan ook verminderd toerekeningsvatbaar. De man verklaarde ook steeds wisselend over de verkrachting. "Soms bekende hij deels, soms niet", zei de officier.

Omdat hij ook nog ongewenst vreemdeling is, zou uitsluitend behandeling in de gevangenis een optie zijn of tbs met dwangverpleging. Dat kan volgens de aanklager alleen als het risico op herhaling heel groot is. "Want waarom zouden we iemand behandelen, als we hem daarna het land uit zetten?"

Maar wat hem betreft is dat toch noodzakelijk, omdat de kans dat hij zonder behandeling opnieuw de fout in gaat volgens deskundigen erg groot is. Hij eiste dan ook voor de verkrachting en de diefstal van de mobiele telefoon van de vrouw tbs met dwangverpleging en een celstraf van drie jaar.

Mocht de rechtbank de tbs toch niet toepasselijk vinden, dan vindt de officier een celstraf van zes jaar op zijn plaats. De uitspraak is over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel