Minder meervleermuizen, vrijwilligers zoeken naar de oorzaak

ALMERE • Do 25 mei 2023 | 6:44 • Donderdag 25 mei 2023 | 6:44

Waar leeft de meervleermuis, welke problemen heeft het dier en zijn die problemen op te lossen? De gemeente Almere probeert samen met Landschapsbeheer Flevoland antwoorden te krijgen op die vragen.

Het lijkt erop dat de populatie van meervleermuizen in Almere afneemt maar hoe dat komt is niet helemaal duidelijk. Vrijwilligers worden er in de late avond op uit gestuurd om specifiek deze soort vleermuis te spotten.

“De meervleermuis is eigenlijk een typisch Nederlands diertje. Ik denk dat zo’n vijf tot tien procent van alle meervleermuizen van de wereld in Nederland leeft. Hij is zeldzaam en beschermd. Ik schat dat er in Almere zo’n 50 tot 100 zijn. Dat is in vergelijking met bijvoorbeeld de dwergvleermuis heel weinig, daar zijn er duizenden van in de stad”, vertelt Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland.

Landschapsbeheer Flevoland

Reinhold vertelt dat de meervleermuis alleen in het donker vliegt en jaagt op muggen. “Hij heeft een afkeer van licht en dat maakt leven in een stad als Almere moeilijk. Aan de andere kant is heel Flevoland juist heel geschikt omdat er veel open water is. Daar is deze soort heel blij mee”, vertelt de vleermuizenvriend.

De Beatrixsluis

Sluis te fel verlicht
De Beatrixsluis in Almere Stad is volgens Reinhold een duidelijk voorbeeld waar de meervleermuis last van heeft. “De vleermuis woont in spouwmuren van huizen en gaat in de nacht jagen. Als het dier dan laag over het water vliegt wordt zijn route letterlijk geblokkeerd. Dit terwijl achter de sluis juist het mooie open water van de Noorderplassen ligt. Daarnaast wordt de vleermuis afgeschrikt door de felle witte verlichting bij de sluis. Dat zou eigenlijk anders moeten”, zegt hij.

Het in kaart brengen van de meervleermuizen in Almere duurt tot en met de zomer.

Reinhold samen met Annemiek Eggenhuizen van de gemeente Almere

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel