Wachtlijst voor scouting, kinderen moeten anderhalf jaar wachten

EMMELOORD • Do 25 mei 2023 | 6:11 • Donderdag 25 mei 2023 | 6:11

Scoutingclubs in Flevoland hebben lange wachtlijsten voor nieuwe leden. Bij bijna elke scoutingvereniging in de provincie kunnen kinderen niet direct terecht. Vooral bij de welpen (7 tot 11 jaar) speelt dit probleem.

Volgens Scouting Nederland zijn de lange wachtlijsten het gevolg van de aanwas van nieuwe leden tijdens de coronaperiode. Daardoor zijn clubgebouwen te klein geworden en er is een tekort aan vrijwilligers. De consequentie is dat niet iedereen zomaar lid kan worden.

Bij Scoutingclub Emmeloord wachten op dit moment zestig kinderen op een plekje. Hierdoor kan de wachttijd oplopen tot ruim anderhalf jaar, zegt Emma Vergeer, de teamleider van de welpen.

Voornaamste oorzaak: te weinig vrijwilligers
In het clubgebouw in Emmeloord is ruimte genoeg, daar is het tekort aan vrijwilligers vooral het probleem: "Wij hebben hele goede vrijwilligers, maar wel net iets te weinig. We hadden drie welpgroepen, maar door te weinig vrijwilligers moesten die opgeheven worden. Dat kon mooi opgevangen worden toen, maar nu heb je wel 25 kinderen die je niet meer kwijt kan."

Ook in Dronten zouden ze graag nieuwe vrijwilligers willen hebben. Daar moeten kinderen eveneens zo'n anderhalf jaar wachten. Scoutingclub Jan Wandelaar in Zeewolde heeft hetzelfde probleem: daar staan enkele tientallen kinderen op de wachtlijst. Novo Mundo in Almere Poort hoeft nog geen 'nee' te verkopen, maar meer vrijwilligers zijn daar ook welkom, zegt de club.

Vrijwilligers werven
Scoutingclubs proberen uit alle macht nieuwe vrijwilligers te vinden om de wachtlijst weg te werken. Vergeer: "We hebben al flyers uitgedeeld en we hopen ook door onze zichtbaarheid meer mensen te kunnen werven. Toch zie je dat er weinig mensen van buiten bij scouting terechtkomen."

Volgens de teamleider is het heel leuk om een handje mee te helpen bij scouting. "Het is supergaaf om elke keer iets neer te zetten voor die kinderen. Ook zijn we een grote vriendengroep die supergave kampen neerzetten. Het is veel meer vrijwilligerswerk, het is een hobby."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel