Urker orca in ere hersteld: "Zaterdag gaat hij weer spuiten"

URK • Vr 26 mei 2023 | 6:55 • Vrijdag 26 mei 2023 | 6:55

Hij was vaal geworden, de lampen deden het niet meer en er stonden allerlei namen in gekerfd. Het beeld van de orca in de haven van Urk zag er niet best meer uit. Maar dankzij de inzet van een aantal enthousiaste Urkers straalt hij weer.

Op dit moment staat er nog een hek omheen maar dat duurt niet lang meer: "Zaterdag op Urkerdag willen we hem weer in volle glorie laten spuiten," vertelt initiatiefnemer Barend Baarssen.

Baarssen doet aan hardlopen en loopt geregeld een rondje langs het beeld: "De orca is echt een trekpleister op Urk. Mensen parkeren op de haven en het eerste waar ze dan kijken is bij die orca. Toeristen willen ermee op de foto, het is echt een eyecatcher."

Zo zag de orca eruit voor de renovatie

Slimme orca
De orca heeft een nieuwe laag verf gekregen en een nieuwe rand met lampjes. Het doel is om de orca interactief en 'smart' te maken. Dat wil zeggen dat de lampjes en de fontein via een computersysteem aangestuurd kunnen worden en dat er een spelelement kan worden toegevoegd.

De eerste stappen om de orca interactief maken zijn al wel gezet maar hoe het precies moet gaan werken is nog niet duidelijk. Marco Snoek helpt Baarssen met dat onderdeel: "Het kan bijvoorbeeld door een code die je kan scannen met je telefoon. Daarmee kun je dan bepalen; wil je hem laten spuiten of een lichteffect toevoegen. 'The sky is the limit', zeg maar."

Urk of Orck
Urk en de orca horen volgens Baarssen bij elkaar vanwege de oude benaming van het vissersdorp: Orck. Bovendien stond er vroeger een orca bij de ingang van het dorp. "Daar is een boom op gevallen en daarna is hij niet meer teruggekomen. Drieëntwintig jaar later is deze gekomen en die hebben we nu, na tien jaar een opknapbeurt gegeven."

Het hele dorp kwam in beweging om de orca op te knappen. Door verschillende bedrijven werden geld of middelen gedoneerd. Ook besloten werknemers van een schildersbedrijf in de buurt om in hun vrije tijd de orca te verven. De namen die in de orca stonden gekerfd zijn nu verdwenen: "Nu willen we hem zo lang mogelijk zo mooi houden."

Schilders geven de orca een nieuwe verflaag

Kleine waarschuwing
Baarssen geeft nog wel een waarschuwing voor iedereen die dichtbij de orca komt: "De rand geeft de komende tijd nog wel een beetje af dus pas een beetje op met nieuwe jurkjes en broekjes."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel