Buitenlandse reizen van lepelaars en kluten online te volgen

FLEVOLAND • Vr 26 mei 2023 | 6:44 • Vrijdag 26 mei 2023 | 6:44

David, Roel en Mieke zijn Flevolandse lepelaars en kluten die je via een online kaart kan volgen. Ze dragen namelijk een GPS-tracker vanwege een onderzoek.

Jan van der Winden is vogelonderzoeker en houdt de Flevolandse vogels nauwlettend in de gaten. "We willen weten hoe die vogels het Nationaal Park Nieuw Land gebruiken. Waar gaan ze bijvoorbeeld broeden? En waar eten ze?" Volgens Van der Winden is het Flevolandse park heel aangenaam voor de vogels. "Je hebt een dynamisch landschap. Dat is best bijzonder en komt niet veel voor in Nederland. Het waterpeil verschilt hier ook. Daar komen bijvoorbeeld heel veel lepelaars op af." Van der Winden legt uit dat er in het park tientallen lepelaars broeden.

De vogels blijven niet alleen in Flevoland, ze kunnen ook behoorlijke afstanden vliegen. Een GPS-zender is voor vogelonderzoekers dus erg handig. "Je weet nooit of het dezelfde vogel is, als je ze een zender geeft kun je ze heel makkelijk volgen. Gedurende de dag maar ook de nacht."

Marokko en Senegal
In de broedtijd zitten ze het liefst in Nieuw Land, maar in de winter vliegen ze een heel stuk de grens over, zegt Van der Winden: "Na de zomer gaan ze naar Afrika om te overwinteren. Dan vliegen ze via Frankrijk, Spanje en Portugal. Sommige blijven daar, maar we hebben gezien dat die van ons helemaal naar Afrika gaan."

Volgens Van der Winden is Marokko een favoriete bestemming. "David ging zelfs helemaal naar Senegal. Die heeft daar de hele winter gezeten en is dit voorjaar pas teruggevlogen. Een paar duizend kilometer vliegen en dan weer op z’n nest hier."

Vogel spotten
De online kaart wordt volgens Van der Winden al goed bezocht. Maar of het een nieuwe vorm van vogelspotten is weet hij niet. “Het is wel zo dat mensen meer gaan snappen van de vogels. Ze zien nu waar ze in de verschillende seizoenen naartoe gaan. Ik krijg dan ook veel vragen over waarom ze daar dan zitten. Je krijgt hierdoor echt meer een connectie met het leven van de vogels.”

Van der Winden vertelt net te zijn begonnen met het onderzoek. “De zenders kunnen nog een paar jaar meegaan, dus we kunnen nog best een paar jaar de vogels volgen en dat is heel erg leuk want dan kan je zien of ze tussenjaren andere dingen doen. Dit jaar naar Senegal, maar volgend jaar misschien wel ergens anders.”

Dit verhaal is gemaakt door Roosanne Middelhuis. Zij richt zich voor 1Almere op verhalen uit Almere. 1Almere en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel