'Ernstig ongemak' bij Almeerse politiek over huisvesting statushouders

ALMERE • Vr 26 mei 2023 | 6:33 • Vrijdag 26 mei 2023 | 6:33

Het lijkt een gebed zonder eind; de gemeente Almere blijft maar steggelen over de huisvesting van statushouders. Verantwoordelijk wethouder Froukje de Jonge kreeg donderdag tijdens de Politieke Markt opnieuw een spervuur van vragen. De gemeenteraad neemt het De Jonge onder meer kwalijk dat ze niet eerder met de problemen naar de raadsleden is gestapt.

De gemeente loopt ver achter met het plaatsen van de urgente groep en is al maanden bezig met het zoeken naar een oplossing. Na meerdere deadlines te hebben gemist, moet Almere van de provincie vóór 2 juni met een plan van aanpak komen. Gebeurt dat niet, dan neemt de provincie zelf het heft in handen om, op kosten van de gemeente, locaties aan te wijzen.

Juist die deadline creëerde een zichtbaar ongemak bij verschillende raadsleden. Volgens Georgine Panhuijsen (BIJ1) had deze situatie namelijk voorkomen kunnen worden. "De gemeente Almere heeft al een tijd een achterstand. Er is al drie keer om uitstel gevraagd en toch worden wij nu pas geïnformeerd." Volgens Kees Hendriksen (CU) wordt het nu ook bijna onmogelijk om nog te reageren op de plannen. "En daar zijn we zeer ongelukkig over. Wij hadden veel eerder betrokken moeten worden."

Nog steeds geen duidelijkheid
Nog voor het einde van het debat werd al duidelijk dat er onvoldoende tijd was om alle vragen te behandelen. Want naast de deadline, was het voor de raadsleden na twee vergaderingen nog altijd niet duidelijk hoe de gemeente het probleem gaat oplossen. Een deel van de partijen vindt dat de gemeente voet bij stuk moet houden en vergunninghouders geen voorrang moet geven. Andere partijen willen juist dat de urgente groep als allereerste een huis krijgt.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om statushouders of ook wel ‘vergunningshouders’ binnen twaalf weken op te vangen en een huurhuis aan te bieden. Al gaat dat lang niet altijd goed, zo blijkt uit cijfers. Veel gemeentes lopen, net als de gemeente Almere, achter in deze opvang. Hierdoor wonen vergunninghouders in afwachting van een huis nog in een asielzoekerscentrum, waar ze plekken bezet houden van asielzoekers die nog een verblijfsvergunning moeten krijgen.

Terwijl het college van burgemeester en wethouders druk op zoek is naar mogelijke oplossingen, komen een aantal noodmaatregelen alweer in gevaar. Eén van de beoogde oplossingen is namelijk het bijbouwen van tijdelijke woningen, waaronder in het Annapark. Maar daar zijn de omwonenden het niet mee eens, blijkt uit een verstuurde brief. Volgens de bewoners had de gemeente beloofd juist géén statushouders op die locatie te huisvesten. De VVD en PVV geven aan achter de bewoners te staan en een motie voor te bereiden om het Annapark uit te sluiten als locatie voor statushouders.

De klok tikt
Er lijkt dus nog altijd geen oplossing gevonden voor dit hoofdpijndossier en er is nog anderhalve week de tijd. De raadsleden hebben nog veel vragen en willen opnieuw met het college in gesprek. Het alleen nog niet duidelijk of daar nog wel tijd voor is. Volgens De Jonge wordt er al wel druk geschreven aan een conceptplan, maar is dat pas donderdag klaar. Het is dus nog maar de vraag of de gemeente de uiterlijke datum van 2 juni gaat halen, met goedkeuren van de raad. Het is ook nog niet duidelijk of en wanneer de lokale politiek verder praat over het onderwerp.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel