Gemeenteraad praat over lage verkiezingsopkomst: 'We moeten naar de mensen toe'

ALMERE • Vr 26 mei 2023 | 18:02 • Vrijdag 26 mei 2023 | 18:02

Historisch laag was het opkomstcijfer in Almere bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2022: slechts 39,8 procent van de stemgerechtigden ging naar de stembus. Burgemeester Hein van der Loo is hiervan geschrokken en hoopt ervoor te kunnen zorgen dat de Almeerders zich meer betrokken voelen bij de gemeentepolitiek.

Uit onderzoek bleek dat de lage opkomst te maken heeft met het wantrouwen dat mensen hebben in de politiek. Ook hebben veel Almeerders geen belangstelling in de lokale politiek en hebben sommigen het gevoel dat ze niet worden gezien door politici.

Burgemeester Van der Loo vindt het belangrijk dat de politiek dichter bij de inwoners komt te staan. "Dat betekent de straat op. Echt naar de kantines van sportverenigingen en naar de parken waar mensen rondlopen. Niet denken dat het in het stadhuis allemaal gebeurt".

Meer contact
Universitair docent Lisanne de Blok van de Universiteit Utrecht herkent de lage betrokkenheid van de burgers ten opzichte van de gemeentepolitiek: "Mensen weten vaak niet wat de raadsleden doen, vinden dat ze niet zichtbaar zijn en voelen zich ook niet gehoord". Ze vindt de voornemens van de burgemeester een goede start: "Je kunt als gemeente inderdaad meer contact zoeken met burgers, juist ook met mensen die niet zijn gaan stemmen".

De burgemeester wil de komende tijd vooral meer naar buiten toe communiceren. "Wij van de gemeente Almere moeten uitleggen wat we gaan doen en wat we gedaan hebben voor onze inwoners". Zo hoopt hij het tij te keren. "Ik denk dat dat helpt om het vertrouwen in ons als volksvertegenwoordigers te vergroten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel