Nieuwe zandsculpturenroute in Kuinderbos

BANT • Za 27 mei 2023 | 15:57 • Zaterdag 27 mei 2023 | 15:57

Tijd, dat is het thema van de nieuwe zandsculpturenroute in het Kuinderbos in Noordoostpolder. Aan de laatste van de negen beeldhouwwerken wordt nog gewerkt, maar de ruim drie kilometer lange route is vanaf het Pinksterweekeinde open voor het publiek.

Het is al de zevende keer dat er zandsculpturen staan in het Kuinderbos. "We zijn er ooit mee begonnen om de toeschouwers van een paardensportevenement hier in het bos iets extra's te bieden", legt boswachter Harco Bergman uit. "'Het was zo'n succes, dat toen de paardensport verdween, we met de zandsculpturen zijn doorgegaan." In de afgelopen jaren trok de route volgens de boswachter zo'n 10.000 bezoekers extra naar het Kuinderbos.

Poldertoren naast Big Ben
Ieder jaar kiezen Bergman en de deelnemende zandkunstenaars een thema. Dit jaar is dat dus 'tijd'. "Lekker breed, daar kun je van alles en nog wat bij bedenken", zegt kunstenaar Sikke-Bart Frieling. "Ik koos letterlijk voor klokken. In mijn sculptuur zie je de Big Ben naast de Poldertoren staan." Frieling legt de komende dagen de laatste hand aan zijn kunstwerk. "Ik ben nog bezig met de beroemde hangende klok van Salvador Dali, en daarnaast komt nog een digitaal uurwerk."

De andere acht zandsculpturen zijn al helemaal klaar. De Ierse kunstenaar Niall Magee maakte dit weekeinde een sculptuur met het portret en de bolide van Max Verstappen af. "Snelheid. dat hoort natuurlijk ook bij het thema tijd. Maar portretten maken, dat is moeilijk. Een kleine verandering, en het is een ander persoon."

Negen zandsculpturen onder een dakje
Wie wil kijken of de Max Verstappen van zand lijkt op de echte van vlees en bloed, kan gaan kijken op de route die begint aan de Schoterweg in Bant. Op de door rode paaltjes gemarkeerde route staan negen kunstwerken die zijn gemaakt door Lip Ferwerda, Anique Kuizenga, Niall Magee, Jeroen Advocaat en Sikke-Bart Frieling. De zandsculpturen staan in een houten bekisting met een dakje erboven, zodat ze enigszins beschermd zijn tegen zon en regen en het tot mei 2024 moeten kunnen volhouden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel