Noodkreet van ouders hoogbegaafde kinderen

ALMERE • Di 30 mei 2023 | 7:09 • Dinsdag 30 mei 2023 | 7:09

Ouders van hoogbegaafde kinderen in Almere vrezen dat de instelling Palet hun kinderen geen zorg kan blijven bieden. Ze hebben een brandbrief gestuurd naar de gemeente, waarin ze een groot aantal vragen stellen. De tientallen ouders maken zich ongerust en zijn een petitie gestart.

Aanleiding voor de noodkreet is een schrijven van Palet aan de ouders. Daarin staat dat de instelling hulp heeft gezocht bij de gemeente, omdat de financiering in gevaar kwam. Palet voerde de werkzaamheden in eerste instantie uit als onderaannemer van de instelling Family Supporters. Die heeft een contract met de gemeente voor het verlenen van dit soort zorg. Maar eind vorig jaar werd door de gemeente besloten dat Palet per 1 januari zou worden losgekoppeld van Family Supporters. Dat gebeurde om kosten te besparen. Palet zou vervolgens als ‘niet gecontracteerde partij’ een overeenkomst krijgen en zelf de kosten bij de gemeente mogen declareren.

Maar totdat deze overeenkomst getekend is, zou de gemeente de zorg aan kinderen op de wachtlijst niet financieren. Hierdoor is de wachtlijst inmiddels opgelopen tot meer dan 70 kinderen. En zoals het er nu naar uitziet, stopt per 1 juli de financiering voor kinderen die nog in behandeling zijn. Het beloofde contract is volgens Palet namelijk nog steeds niet ondertekend.

Als 13-jarige in 3 gymnasium
Moeder Merlly Ceder is een van de ouders die nu in actie zijn gekomen. Ze is zeer te spreken over de hulp die Palet haar gezin heeft geboden. Haar zoon vertoonde gedrag waar leerkrachten op school niet mee om konden gaan. Totdat Palet in beeld kwam. Merlly roemt de integrale aanpak van de instelling: "We hebben daar veel baat bij gehad. Onze zoon, de leerkrachten op school en wij als ouders. Hij heeft nu geen zorg meer nodig. Met hulp van Palet en school is hij 2 jaar versneld. Hij zit nu als 13-jarige in 3 gymnasium".

Zijn wie je bent
Het kind van Chris Kemperman is vermoedelijk hoogbegaafd en kwam al op jonge leeftijd bij Palet terecht. "Ze hebben daar leidsters die hem begrijpen. Die snappen hoe hij denkt, die zijn gebruiksaanwijzing kunnen zien èn hanteren. En door het samen zijn met kinderen die op hetzelfde niveau zitten en die wel met hem communiceren en met hem spelen, voelt hij zich weer kind en kan hij zijn wie hij is".

De ouders trekken aan de bel, omdat er deze week een gesprek is tussen de gemeente en Palet. Ouders van kinderen die op de wachtlijst staan én ouders van kinderen die zorg krijgen, willen wethouder Roelie Bosch doordringen van de ernst van de situatie. Een petitie die de ouders zijn gestart is inmiddels ruim 450 keer ondertekend.

De bestuurder van Palet wil nog niet reageren. Hij wil eerst het gesprek met de gemeente afwachten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel