Brandweer Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant bestaat 60 jaar

DRONTEN • Di 30 mei 2023 | 7:51 • Dinsdag 30 mei 2023 | 7:51

De brandweer in Dronten, Biddinghuizen en Swifterbant bestaat 60 jaar. Om dat te vieren is er komende zaterdag een open dag bij de kazerne in Dronten. Er wordt ook een boek gemaakt, met oude verhalen en foto’s.

Brandweerman Gjalt Huizinga kent de gemeente Dronten als zijn broekzak. Hij zit al zeker dertig jaar bij het korps. "Er is veel veranderd in de loop van de jaren. Alleen als je al kijkt naar ons materiaal waar we mee werken", vertelt Huizinga. De brandweerman vertelt ook dat de cultuur binnen de brandweer is veranderd. "Eerst waren we allemaal zogenaamd stoere mannen. Praten over dat nare ongeval of brand deed je niet. Nu praten we elke keer als er een heftig incident is geweest, dat is echt veel fijner."

Zwaar ongeval in 2010 blijft Huizinga bij

De allereerste brandweerauto van Dronten staat nog steeds op de kazerne. Hij wordt gekoesterd en is uiteraard ook te zien tijdens de open dag. “Het is bijna niet meer voor te stellen dat de brandweer hier vroeger mee reed. De mannen zaten op houten bankjes, hadden geen hoofdsteunen en niet standaard een masker met perslucht. De apparatuur die ze bij zich hadden stelde natuurlijk ook niet veel voor, maar was voor toen vast prachtig, vertelt Huizinga.

De Z.IJ.P 1

De brandweerman is bij heel veel uitrukken geweest. "De grote branden blijven je bij. Ik denk dan bijvoorbeeld aan de brand bij de Eemhof in Zeewolde in 2000. Ook heftige ongevallen met meerdere slachtoffers vergeet je nooit. In 2010 botste een busje met 10 mensen tegen een tractorcombinatie. Gevolg 3 doden en veel gewonden. Dat maakt wel indruk. Maar tegelijkertijd moet ik ook denken aan een ander ongeval waar we een jongen heelhuids uit zijn tractor konden krijgen. Dat zijn de mooie momenten", besluit Huizinga.

brand bij Eemhof in Zeewolde

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel