Rechtbank toont camerabeelden heftruck-aanrijding Urk: slachtoffer aan zijn lot overgelaten

URK • Wo 31 mei 2023 | 15:53 • Woensdag 31 mei 2023 | 15:53

De 22-jarige Leendert K. uit Urk hoorde woensdag 240 uur taakstraf tegen zich eisen omdat hij op 6 maart 2021 plaatsgenoot Lucas Vlot met een heftruck overreed. Volgens het Openbaar Ministerie heeft de Urker schuld aan de ernstige verwondingen die Vlot daarbij opliep. Hij is meerdere keren geopereerd en heeft blijvende schade aan zijn voet.

Ook ging K. er vlak na de aanrijding vandoor en liet het slachtoffer aan zijn lot over. "Laf en kwalijk", aldus de Officier van Justitie. Ze eist naast de taakstraf een jaar voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid en een proeftijd van twee jaar.

Op zaterdagavond 6 maart 2021 zat Lucas Vlot met een paar vrienden in een jeugdhonk op een bedrijventerrein op Urk. Een groepje jongens onder wie Leendert K. en zijn broer Jacob klopt aan en wil naar binnen. "We kwamen vanuit de 132-bar en wilden daar naar binnen om wat te drinken", verklaart K. Hij maakt op dat moment deel uit van de 132-vriendengroep. De naam staat voor 132 jaar voorwaardelijke celstraf die de leden samen zouden hebben. De groep is in het verleden meerdere malen betrokken geweest bij relletjes op Urk.

Beveiligingscamera
De groep wordt de toegang geweigerd en reageert agressief. Leendert K. schopt een paar keer tegen de voordeur, waarna de groep vertrekt. Even later zijn ze terug. Een van hen rijdt rondjes op een gestolen heftruck, anderen vernielen dingen en verplaatsen een container. Op beelden van een beveiligingscamera, die ook in de rechtbank werden vertoond, is te zien dat Lucas met een vriend naar buiten gaat om het groepje tot bedaren te brengen en om de container terug te zetten. Wanneer een aantal jongens dreigend op hem afloopt, doet Vlot een paar stappen achteruit. Dat is het moment dat K., die rondjes rijdt met de heftruck, hem aanrijdt. Hij stapt vervolgens van de heftruck en gaat er vandoor.

Lucas Vlot wordt met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Hij blijkt een gebroken voet te hebben en heeft zware brandwonden aan zijn benen, omdat de wielen doorslippen na de aanrijding. Hij is tot op de dag van vandaag aan het revalideren omdat hij ook zenuwschade heeft opgelopen aan een voet.

''Geen wraakactie''
Tijdens de rechtszaak gaat het vooral om de vraag of het een wraakactie was van de vier jongens, omdat ze eerder op de avond waren geweigerd. Een getuige zou hebben gemeld dat een van de jongens riep "Jacob mocht er niet in en daarom zijn we hier." Leendert K. hield tijdens de zitting vol dat het geen wraakactie was, maar dat ze gewoon lol aan het maken waren met de gestolen heftruck. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Ik was na de aanrijding in shock en ben in paniek weggerend."

Ook het slachtoffer kwam aan het woord tijdens de zitting. Hij maakte gebruik van zijn spreekrecht. "Ik was een gezonde jongen die veel aan sport deed. Mijn leven is op een agressieve en roekeloze manier op de kop gezet. Ik heb lang gerevalideerd, maar heb niet kunnen winnen van het geweld. Ik ben voor de rest van mijn leven afhankelijk van hulpmiddelen om te kunnen lopen. Jij hebt mij invalide gemaakt en dat is voor mij onverteerbaar leed", aldus Lucas Vlot tegen K.

De rechtbank doet op 14 juni uitspraak in de zaak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel