Vluchtelingen krijgen fietsen en werkplaats in strijd tegen diefstallen

DRONTEN • Do 1 juni 2023 | 8:40 • Donderdag 1 juni 2023 | 8:40

Bewoners van het asielzoekerscentrum in Dronten kunnen nog dit jaar gebruikmaken van zo'n 150 fietsen, een bewaakte fietsenstalling en een werkplaats voor fietsonderhoud. Met het plan hoopt het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) dat het aantal fietsendiefstallen in Dronten en Kampen afneemt.

Volgens het COA kwamen er klachten binnen over de diefstal van fietsen in Dronten en Kampen. De tweewielers werden gestolen en vervolgens teruggevonden bij het azc aan de Vossemeerdijk. "Fietsen werden voor weinig verkocht aan bewoners die onwetend waren", verklaart een woordvoerder.

COA: 'Dit lost al heel veel op'
In het asielzoekerscentrum in Dronten wonen zo'n duizend vluchtelingen. Veel van hen hebben al een fiets, zegt het COA. "Maar er komen ook weer nieuwe mensen in het azc wonen. Je kan met 150 fietsen al een flinke slag slaan."

De politie levert een deel van de tweewielers. Dat zijn fietsen die ooit in beslag zijn genomen en waarvoor zich geen eigenaar heeft gemeld. Het COA zoekt nog naar het overige deel. "De fietsen knappen we op en stellen we voor schappelijke prijs beschikbaar, tussen 20 en 50 euro."

Bewoners van het azc moeten de werkplaats voor onderhoud gaan runnen. Deze voorziening en de beveiligde fietsenstalling worden de komende maanden gebouwd.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de gemeente Dronten 80.000 euro beschikbaar stelde. Volgens het COA komt dat uit een budget dat de gemeente heeft voor veiligheidsmaatregelen voor asielzoekers. De gemeente Dronten laat weten dat dat hun niet bekend is en zoekt dit uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel