Almeerse politieke partijen willen geen megakazerne in Zeewolde

ALMERE • Wo 31 mei 2023 | 21:16 • Woensdag 31 mei 2023 | 21:16

Ze hebben er niks over te zeggen, maar toch spreken de gemeenteraadsfracties van Leefbaar Almere en de Partij voor de Dieren van Almere zich uit tegen de komst van een grote militaire kazerne in Zeewolde. De twee partijen zijn bezorgd over de negatieve gevolgen die zo'n kazerne met zich mee zou kunnen brengen voor mens en dier.

"Omdat het ook invloed heeft op de verbinding van natuur en de voedselketen in Almere, zijn de Partij voor de Dieren en Leefbaar Almere van mening dat ook Almere zich hierover zou moeten uitspreken", zo schrijft PvdD-raadslid Kjell van Wijlandt. Hij hoopt dat andere Almeerse politieke partijen de boodschap ook steunen.

Lange procedure
Defensie is van plan om in de buurt van de Nijkerkerbrug bij Zeewolde een kazerne te bouwen die ruimte biedt aan zo'n 7000 militairen. Of het militaire complex er daadwerkelijk komt is nog niet zeker. Twee weken geleden werd duidelijk dat Defensie meer tijd nodig heeft voor alle benodigde procedures.

De Partij voor de Dieren en Leefbaar Almere noemen verschillende argumenten om tegen de kazerne te zijn. Bijvoorbeeld de impact op dieren, zo geeft Van Wijlandt aan. "De voorgestelde locatie van de megakazerne overlapt met belangrijke trekroutes van in vrijheid levende dieren. Dit kan de migratiepatronen verstoren en schadelijke gevolgen hebben voor de biodiversiteit in het gebied. Ook raakt een toekomstige verbinding van de Oostvaardersplassen met de Veluwe zo nog verder uit beeld".

Leefbaar Almere en de Partij voor de Dieren zien liever dat de grond die Defensie op het oog heeft, gebruikt wordt voor landbouw. Gemeenteraadslid Elian van Nunen van Leefbaar Almere: "Dit idee van de landelijke overheid maakt inbreuk op haar eigen beleid van 'bodem en water sturend', maar ook op de inzet van Almere en Zeewolde samen voor meer plantaardig voedsel en korte ketens voor onze bewoners."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel