Drugsverdachten die via FBI-app werden opgespoord komen voorlopig vrij

ZEEWOLDE • Vr 2 juni 2023 | 7:41 • Vrijdag 2 juni 2023 | 7:41

Een 62-jarige drugsverdachte uit Zeewolde die via een groot internationaal onderzoek werd opgepakt, komt woensdag, onder strenge voorwaarden, op vrije voeten. De man kwam in beeld via de versleutelde berichtendienst Anom. Deze werd door criminelen gebruikt, maar was in het geheim opgezet door de Amerikaanse opsporingsdienst FBI.

De man uit Zeewolde zou in maart 2020 naar Hamburg zijn gereden om daar een proefzending van 10 kilo cocaïne in ontvangst te nemen. Deze zou zijn meegestuurd met een lading bananen uit Zuid-Amerika. De man werd in juni vorig jaar opgepakt. Het Openbaar Ministerie stelt dat de kleine zending overduidelijk bedoeld was om een cokelijn op te zetten. De bende zou in totaal 200 kilo coke vanuit Colombia naar Hamburg sturen.

Volgens zijn advocaat Eva van den Bos zaten er uitsluitend bananen in die dozen. Dat een andere verdachte in de zaak na de geslaagde zending reageerde met de woorden "ik ga een snuif nemen, maat" moet volgens de raadsvrouw als een grap gezien worden.

FBI las mee met alle berichten
De verdachten stuurden jubelende berichten over de geslaagde zending naar elkaar via de versleutelde berichten-app Anom. Zij wisten echter niet dat Anom was opgezet in opdracht van de FBI. De Amerikanen onderschepten zo'n 20 miljoen berichten. In Nederland werden 49 verdachten aangehouden, werden 25 locaties ontdekt waar drugs geproduceerd werden of lagen opgeslagen. Verder werden verdovende middelen, acht vuurwapens en 2,3 miljoen euro in beslag genomen.

De man uit Zeewolde zou eerder in een andere zaak tot 7 jaar cel zijn veroordeeld. Toen hij voorwaardelijk op vrije voeten kwam zou hij zijn begonnen met de feiten waarvoor hij nu terechtstaat, zo zei de officier van justitie.

De rechtbank in Zwolle bepaalde donderdag dat de man onder strenge voorwaarden vanaf komende woensdag op vrij voeten komt. Reden voor zijn vrijlating is dat hij al bijna twee jaar in voorarrest zit en dat een datum van een inhoudelijke behandeling van de strafzaak voorlopig niet in zicht is. De zaak heeft de naam 26Does gekregen.

De rechtbank gunt de advocaten meer tijd om de circa 300.000 berichten uit Anom met hun cliënten door te nemen.

De verdachte uit Zeewolde gaat na zijn vrijlating tijdelijk elders in Flevoland wonen. Wel moet hij zich wekelijks op het politiebureau in Almere melden. Ook drie andere verdachten die in de zaak nog vast zaten, komen woensdag vrij. Een van hen gaat dan in Zeewolde wonen. Deze 46-jarige man zal zich drie keer per week op het bureau in die gemeente moeten melden. De rechtbank wil zo dat de verdachten in de gaten worden gehouden. Ook moeten ze hun reisdocumenten inleveren en mogen ze de grens niet over.

Op welke termijn de zaak wel wordt behandeld, is nog niet bekend. De voorzitter liet al wel weten dat er uiteindelijk acht zittingsdagen voor de behandeling van de strafzaak nodig zullen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel