Tientallen Urker relschoppers kregen last onder dwangsom na rellen

URK • Za 3 juni 2023 | 16:49 • Zaterdag 3 juni 2023 | 16:49

Bijna 80 relschoppers hebben in 2021 een last onder dwangsom van 2.500 euro opgelegd gekregen na de rellen op Urk. Dat laat de gemeente weten na navraag door Omroep Flevoland. De 78 jongeren zouden volgens de gemeente de harde kern relschoppers zijn. Ze namen deze maatregel om de relschoppers af te schrikken.

Ook in 2022 ontvingen relschoppers een last onder dwangsom, toen waren het er maar zeven. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat die maatregelen wel hun vruchten afwerpen: in die twee jaar zijn er maar bij drie relschoppers bedragen geïnd. Zij gingen ondanks de waarschuwing nogmaals rellen.

Een 'last onder dwangsom' houdt in dat de relschoppers een dwangsom moeten betalen als ze nóg een keer dezelfde fout maken of hetzelfde gedrag vertonen. De maatregel is dus niet gelijk een boete, maar bedoeld om de relschoppers af te schrikken om opnieuw te rellen.

Burgemeester Cees van den Bos laat in het burgemeestersblad weten blij te zijn met deze aanpak. "Sommige jongeren dachten: ‘dat gaat hij toch niet doen’. Ze gingen gewoon door met rellen. Maar toen de geldsom daadwerkelijk geïnd werd, leerden ze hun relgedrag snel af." De gemeente stuurde de ouders ook een brief. "Met de feiten op tafel konden zij niet meer zeggen: ‘dat doet die van mij niet’," zegt Van den Bos.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel