Kamperen met een beperking: 'Veel meer mogelijk dan je denkt'

ZEEWOLDE • Za 3 juni 2023 | 16:49 • Zaterdag 3 juni 2023 | 16:49

Dit weekend staan er meerdere kampeerders met een beperking op het kampeerterrein De Distel in Zeewolde. Kamperen voor mensen met een beperking is lastiger dan voor anderen. Toch is het met wat simpele aanpassingen echt wel mogelijk. De organisatie Handicamp hield zaterdag een open dag om dat te laten zien.

Tijdens de open dag kon je allerlei snufjes en uitvindingen vinden die het makkelijker maken om te kamperen voor mensen met een beperking. Zo zag je een stoeltje dat fungeerde als traplift aan de deur van een caravan. Maar ook stond er een schaftkeet die helemaal omgebouwd was.

Zelfgemaakte pipowagen
Die schaftkeet, of pipowagen zoals de eigenaar Jan Kappen hem zelf noemt, is helemaal van top tot teen verbouwd. "Eerst is hij helemaal kaal gemaakt. Vervolgens heb ik het dak verstevigd zodat de tillift van mijn vrouw eraan kon hangen. Vervolgens hebben we een bed ingebouwd, een keukentje en een tafel. Wat raampjes gemaakt en toen wat verlichting. Nu kunnen we lekker samen op vakantie"

Sanitair is een uitdaging
De stichting Handicamp zet zich in voor mensen die willen kamperen met een beperking. Eens per jaar gaan ze met zijn allen een weekend kamperen. Deze keer was dat dus in Zeewolde. "Onze doelstelling is promoten van kamperen met een handicap. Dat doen we één keer per jaar op een kampeerweekend. Doorgaans gaan deze deelnemers allemaal zelfstandig kamperen met een handicap. Hier laten we zien hoe je dat kan doen," zegt voorzitter Richard Hogenboom.

Toch is er nog wel een uitdaging voor de Nederlandse campings en vakantieparken, vindt Hogenboom. "Je komt genoeg campings tegen. Als je dan belt, dan zeggen ze: ja alles is goed aangepast. Dan kom je daar en dan rijd je met je rolstoel de badkamer in. Dan zit er bijvoorbeeld een douchebak in de vloer. Dat wil natuurlijk niet met een rolstoel."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel