Almere mag landelijke week voor de verloren baby openen en sluiten

ALMERE • Zo 4 juni 2023 | 9:06 • Zondag 4 juni 2023 | 9:06

Almere mag op 9 oktober officieel de landelijke Baby Loss Awareness Week 2023 (BLAW) openen. In die week wordt stilgestaan bij geboren baby's die overlijden, maar ook bij baby's die nooit geboren zijn. De stad mag ook de afsluiting verzorgen.

De afsluiting wordt georganiseerd door Steunpunt Nova, een stichting die ouders begeleid bij het verliezen van hun baby. "Op deze manier is erkenning voor het verdriet van de ouders en de mensen eromheen. Het is vaak eenzaam verdriet, omdat de omgeving het soms niet begrijpt," verteld Ruth van den IJssel, voorzitter van Steunpunt Nova. Door dat onbegrip maken mensen soms pijnlijke opmerkingen volgens Van Den IJssel. "Je hoort mensen dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Oh, maar je bent jong, je kan nog veel meer kinderen krijgen’ of ‘Hoe kan je iemand missen die nog nooit heeft geleefd.’ Zulke opmerkingen doen zeer."

Verlichting
Verschillende belangrijke gebouwen in het land zullen tijdens de week verlicht zijn in roze en blauw. "We willen op die manier de overleden baby’s in het licht zetten en de pijn en het verdriet van de ouders en anderen die het raakt verlichten." Volgens Van Den IJssel is het extra speciaal dat de week in Almere geopend en gesloten wordt. "Vorig jaar vroeg een oma van een overleden baby waarom er in Almere geen verlichting te zien was. Ze vertelde haar persoonlijke verhaal en ik praatte over het belang van de stichting. Dat heeft indruk gemaakt op de raad."

Destijds konden ze de gebouwen niet meer verlichten, omdat het gesprek midden in de BLAW plaatsvond. "We konden dat op korte termijn niet realiseren, daarom hebben we het doorgeschoven naar dit jaar", zegt Suzanne van de Laar van D66 Almere.

Agendapunt
Tot die tijd hebben Lisette de Block van het CDA en Van der Laar het rustig aan op de agenda gezet. "We wilden de kinderen waarvoor de BLAW wordt georganiseerd een mooie dag geven en het onderwerp groter maken. Er zijn zoveel mensen die te maken hebben met dit onderwerp", geeft het D66-raadslid aan. Per dag zijn er drie tot vier ouders die het bericht horen dat hun kindje het niet heeft gehaald volgens van den IJssel. Dat overtuigde raadslid van der Laar een voorstel te doen. Donderdag stemde de meerderheid van de raadsleden voor om de BLAW naar Almere te halen.

Het geld om de BLAW te organiseren komt dan ook uit het eigen potje van de raad. "Daardoor kunnen we als raad van Almere laten zien dat we er voor deze mensen willen zijn en dat we hen zien. Dit onderwerp raakt iedereen", legt Van De Laar uit.

De stad zal in oktober lichtsculpturen presenteren op het weerwater. Ook zal er een toespraak zijn om de week te openen. Verder wordt er een wandeling georganiseerd en gaan er aan het einde van de week lichtjes te water met namen van de baby’s.

Dit verhaal is gemaakt door Engeline Keizer. Zij richt zich dit jaar voor Omroep Flevoland en 1Almere op verhalen uit Almere. Voor tips: engeline.keizer@omroepflevoland.nl

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel