Miniatuur-Lelystad Airport gaat deze week open

LELYSTAD • Ma 5 juni 2023 | 7:09 • Maandag 5 juni 2023 | 7:09

Het is dezer dagen een drukte van belang rond Lelystad Airport. Het uitgebreide vliegveld wordt namelijk donderdag feestelijk geopend en de eerste vlucht kan vertrekken. Dit gebeurt alleen niet in het echt, maar in Madurodam. In dit bekende miniatuurpark in Den Haag staan honderden maquettes van bekende Nederlandse gebouwen en taferelen. En deze week komt daar dus ook Lelystad Airport bij.

De maquettes van Madurodam worden gemaakt en onderhouden in het atelier van het park. "Ons team is hier al weken bezig met de maquettes van het vliegveld. Alles is in schaal 1 op 25 uitgevoerd. Dit betekent dat alles 25 keer zo klein is als in het echt", vertelt scenograaf en maquettebouwer Jeanine Vijgen. Inmiddels is alles goed als klaar, maar een paar weken geleden was zij nog druk met het verven en schuren van de vertrekhal. Dit miniatuurpand is van roestvrijstaal zodat het lang meegaat. En... het wordt geen lege vertrekhal, zoals het nog ongebruikte origineel in Lelystad. "Er staan auto's op de parkeerplaats en er lopen mensen in de vertrekhal. Ook zie je een vliegtuig op de landingsbaan. Er moet wel wat te zien zijn natuurlijk”, legt Vijgen uit.

poppetjes in vertrekhal

Flevolandse kinderen bij opening
Leerlingen van basisschool Ichthus in Lelystad zijn bij de feestelijke onthulling van het miniatuurvliegveld aanwezig. Zij deden mee aan een prijsvraag, vanwege de komst van de miniatuurversie van het vliegveld. De school won een schoolreisje naar Madurodam.

50-jarig jubileum
Het vliegveld in Lelystad bestaat 50 jaar. En om dat te vieren heeft Lelystad Airport het museum gevraagd een maquette te maken van onder meer de bestaande vertrekhal en de verhoogde verkeerstoren. Dat het miniatuur-vliegveld nu open gaat en het echte nog niet, is best een bijzondere situatie. Eigenlijk had Lelystad Airport in 2019 de poorten en landingsbaan al moeten openen, als nieuwe regionale luchthaven voor vakantievluchten. Maar tot op de dag van vandaag ging het vliegveld niet open voor grote vliegtuigen, terwijl alles er klaar voor is. Zo is de landingsbaan aanzienlijk verlengd en is de nieuwe vertrek-en en aankomsthal al helemaal gereed.

Vijgen bij toren in aanbouw

Lelystad Airport komt in Madurodam naast Schiphol te staan. Het komt op de plek waar eerder een tankstation stond. "Dat is weggehaald en we hebben wat miniatuurbomen verwijderd, zodat er ruimte is voor de landingsbaan. Ik vind het wel speciaal dat het nieuwe vliegveld hier eerder opengaat dan in Lelystad zelf", besluit Vijgen.

Madurodam

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel