"Veel te weinig tandartsen in Flevoland en tekort loopt op"

FLEVOLAND • Ma 5 juni 2023 | 7:46 • Maandag 5 juni 2023 | 7:46

"Flevoland is een van de provincies met het laagste aantal tandartsen, als je het afzet tegen het aantal inwoners. Er is een tekort en dat neemt toe. Met alle gevolgen vandien", vertelt Maarten Wiewel. Hij is tandarts in Almere en regionaal vertegenwoordiger van de KNMT, de beroepsorganisatie van tandartsen, orthodontisten en kaakchirurgen.

In Flevoland zijn er 34 tandartsen per 100.000 inwoners. In Noord-Holland zijn dat er 95. Ook het aantal mondhygiënisten en tandartsassistenten is in Flevoland lager dan in veel andere provincies. Daar komt nog bij dat veel tandartsen de komende tijd met pensioen gaan. Over 10 jaar is 42 procent van de werkzame tandartsen gestopt met werken. En over 15 jaar is dat 52 procent. "Nieuwe tandartsen staan niet allemaal te trappelen om een praktijk over te nemen. Zij willen het liefst parttime of als zzp-er werken. Het probleem is het grootst in Noordoostpolder. Ga je daar wonen, dan kun je bijna geen tandarts vinden waar je je als patiënt kunt inschrijven", weet Wiewel.

De KNMT waarschuwt al jaren voor het tekort. De beroepsorganisatie vindt dat er iets moet gebeuren. Want er stoppen meer tandartsen dan er bij komen. Volgens de tandartsen zelf kan dit ertoe leiden dat mensen straks niet meer naar een tandarts gaan en dat hun gebit gebit verwaarlozen. Het grote probleem is volgens Wiewel dat er te weinig tandartsen worden opgeleid. "Zo'n plek kost de overheid veel geld. En dat geld heeft de overheid er op dit moment niet voor over."

Maarten Wiewel met assistente

Almere is een positieve uitschieter in de provincie. "Daar zijn er nu nog voldoende, maar in de rest van de provincie is het wel een probleem. Tandartsen blijven vaak werken in de buurt van de plek waar ze studeerden. In de plaatsen waar opleidingen zijn, is er dan ook voldoende aanbod. En als er overal werk is voor de tandarts, zijn bijvoorbeeld Dronten of Noordoostpolder minder populair om een praktijk te beginnen of over te nemen", merkt Wiewel.

Een ander probleem is dat veel pas afgestudeerden het liefst parttime willen werken. De traditionele tandarts werkt hele weken, maar tandartsen die nu aan slag gaan, willen ook tijd overhouden voor andere zaken in het leven. De werkmoraal is veranderd. "Je hebt voor 1 tandarts die vertrekt vaak 2 of 3 nieuwe tandartsen nodig. Hierdoor loopt het tekort nog sneller op", benadrukt Wiewel.

Noodgreep
Een manier om het probleem op korte termijn aan te pakken, is tandartsen uit het buitenland halen. "Dat is in veel gevallen prima, maar je ziet vaak dat die na een paar jaar weer teruggaan naar hun eigen land. Je lost het probleem dus tijdelijk op", zegt Wiewel. Daarnaast vindt de Almeerse tandarts het jammer dat de buitenlandse tandartsen vaak geen eigen praktijk hebben, maar dat zij worden ingehuurd. Ze verdienen dan veel geld, zonder dat zij de rompslomp van een praktijk hebben. "Maar dit is zonde voor het contact met de mensen in de stoel. Ik vind het zelf belangrijk dat je een echte band met patiënten opbouwt”, vervolgt de Almeerse tandarts.

Tekort in Flevoland loopt op

Het grootste probleem is volgens Wiewel dat mensen de tandartszorg vaker lijken te ontlopen. "We schatten dat in Nederland zo'n twtintig procent van de mensen om verschillende redenen niet naar de tandarts gaat. Dat is zorgelijk. Want als ouders niet gaan, komen de kinderen ook niet. Terwijl de zorg voor kinderen tot 18 gratis is", benadrukt de tandarts.

Ontlopen tandarts is zorgelijk

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel