'Eerste ijscoman van Almere verdient een tegel in de Walk of Fame'

ALMERE • Di 6 juni 2023 | 19:49 • Dinsdag 6 juni 2023 | 19:49

IJscoman Carlo Guida was een begrip in Almere en verdient een gedenktegel in de Almeerse Walk of Fame. Dat vindt onder meer zijn familie, die daarom een petitie op internet is gestart om zo'n tegel te realiseren. Die petitie was dinsdagmiddag meer dan 1300 keer ondertekend.

Guida overleed in februari van dit jaar. Vanaf 1986 reed hij rond in Almere met een brommer met een bak ervoor om ijs te verkopen, vertelt zijn zoon Martino. "Mijn vader vertelde geregeld dat de stad toen nog heel klein was. Alleen delen als Kruidenwijk en Haven bestonden, maar er was vooral zand."
Toen de stad begon te groeien, ruilde Guida zijn brommer in voor de Almeerders bekende witte ijscowagen met de bedrijfsnaam Jonico IJs. Sinds 2015 werkte hij samen met zijn zoon.

Herinneringen
Volgens Martino hebben veel mensen goede herinneringen aan zijn vader. "Hij was altijd in voor een praatje en een grapje. Kinderen die net iets geld tekort kwamen voor een ijsje, kregen dat van hem of hij dipte het ijsje gratis in spikkeltjes. Daar deed hij nooit moeilijk over. Die kinderen zijn nu volwassen, maar ze weten en waarderen dat nog steeds."

Hij vertelt dat dat precies schetst hoe zijn vader was als mens. “Hij zei dan altijd: ‘Ach, dat ene ijsje. Zolang je kan rondkomen en voor je gezin kan zorgen, dan is dat genoeg’. Die gedachte van hem probeer ik zoveel mogelijk in ere te houden." Er zijn drie generaties in Almere opgegroeid met Guida, vertelt zijn zoon. "Hij was de eerste ijscoman die in Almere begonnen is en een begrip in Almere."

Volgens Martino vond een aantal mensen een aantal jaren geleden al dat zijn vader een tegel verdiende op de Walk of Fame. Dat leidde uiteindelijk tot niets, maar toen zijn vader begin dit jaar overleed, werd hij opnieuw met het idee benaderd. "Iemand van (de lokale partij) Respect Almere kwam een paar maanden geleden naar mij toe om te praten over de eventuele plaatsing van een tegel in de Walk of Fame."

De familie heeft nog geen contact gehad met de gemeente of Visit Almere, die uiteindelijk gaan over de nominatie van personen en organisaties voor een tegel in de eregalerij. Martino wil nu eerst de resultaten van de petitie afwachten en de steunbetuigingen vervolgens overhandigen aan de gemeente. Ondertussen is hij heel blij dat veel mensen het initiatief steunen. "Het is mooi om te zien dat zoveel mensen het graag willen, maar ook confronterend om te beseffen dat hij er zelf niet naar kan kijken."

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de lokale omroep 1Almere

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel