Drie mogelijke routes voor nieuwe hoogspanningslijn in Noordoostpolder

NOORDOOSTPOLDER • Do 8 juni 2023 | 15:58 • Donderdag 8 juni 2023 | 15:58

TenneT heeft drie voorlopige routes uitgetekend voor een nieuwe hoogspanningsverbinding tussen Ens en het Groningse Vierverlaten. De routes liggen in Noordoostpolder langs de A6 bij Emmeloord en bij Luttelgeest en Kraggenburg. Deze tracés worden de komende tijd verder onderzocht. Ook kunnen omwonenden op de plannen reageren.

Tussen Ens en Vierverlaten loopt al een hoogspanningsverbinding maar die is niet voldoende voor de toekomst. Het stroomnet in Flevoland loopt namelijk vol. Dat komt door de elektrificatie en de toename van windenergie, zegt TenneT. Eerder werd al duidelijk dat een nieuwe verbinding bij de A6 of evenwijdig aan de bestaande lijn in Noordoostpolder moet komen te lopen. Dat is nu aangescherpt.

Een paarse route loopt vanaf Ens langs de A6 bij Emmeloord en Bant naar het noorden, een blauwe lijn leidt via Luttelgeest richting Friesland. De derde, gele route zou in eerste instantie afbuigen naar Overijssel maar gaat nu via Luttelgeest en het Kuinderbos de polder uit.

De komende tijd worden de voorlopige routes verder onderzocht. Zo kan het uiteindelijke tracé nog twee en een half kilometer afwijken van de voorlopige route. Wie wil reageren op de voorlopige routes kan dat de komende zes weken doen. Dat kan met een zienswijze maar er volgen ook bijeenkomsten, zoals op dinsdagavond 4 juli in café-restaurant Wapen van Ens in Ens.

Het voorkeurstracé moet in 2025 duidelijk zijn. Daarna wordt de definitieve route in 2027 of 2028 bepaald waarna de bouw van de nieuwe hoogspanningsverbinding in 2030 moet gaan beginnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel