Wethouder: meer flexwoningen dan gepland niet verstandig

ALMERE • Vr 9 juni 2023 | 6:03 • Vrijdag 9 juni 2023 | 6:03

Wethouder Julius Lindenbergh van Almere is het niet eens met de wens van de raad om in de gemeente meer flexwoningen te plaatsen op meer locaties. Dat bleek gisterenavond tijdens de Politieke Markt. De gemeenteraad van Almere besprak de plannen van Lindenbergh om op korte termijn de woningnood aan te pakken.

De raad behandelde maar liefst 17 aanpassingen en voorstellen op de plannen van het college. De wethouder deelt het besef van urgentie, zegt hij. Maar Lindenbergh vindt lang niet alle voorstellen even geschikt "De wens van de raad en van het college is om heel snel iets aan de woningnood te gaan doen", zegt Lindenbergh. "We hebben de opdracht gekregen om 600 extra tijdelijke woningen zo snel mogelijk te realiseren. Wij zijn met het voorstel gekomen om op drie locaties elk 200 woningen te bouwen."

'Geen woningen op De Binderij'
PvdA, BIJ1, Respect Almere, 50PLUS, Forum voor Democratie, AP/OPA en Denk Almere dienden een amendement in op de plannen om één van de voorgestelde locaties te schrappen. Volgens de partijen is bedrijventerrein De Binderij ongeschikt voor de komst van flexwoningen. En er lijkt een meerderheid te zijn in de raad voor dat voorstel. Lindenbergh zegt de wens van de raad uit te zullen voeren als het amendement wordt aangenomen

Als De Binderij afvalt, blijven er nog twee locaties over. Een strook bij Nobelhorst-Oost en een veld bij sportpark Fanny Blankers Koen. Een groot aantal partijen in de gemeenteraad wil meer mogelijke locaties voor de flexwoningen. Zoals Oosterwold Midden. Oosterwold Zuid en het Odeonveld in Almere Stad. Het ene idee is beter dan het andere zegt Lindenbergh. "Oosterwold Midden is wat ons betreft het beste alternatief. Oosterwold Zuid daar zitten veel nadelen aan. Dat is heel afgelegen." Lindenbergh vindt vooral het Odeonveld in Almere Stad geen goed voorstel. "Dat is nu zo'n plek waar als er nog een unieke kans voor de stad komt , voor een voorziening die we in de komende jaren nog een keer ergens moeten plaatsen, dan heb je een hele mooie locatie vlakbij je centrum." Lindenberg noemt als voorbeeld een mogelijke komst van een universiteit naar de stad. "Daar zijn geen concrete plannen voor. Maar dat soort dingen kunnen gaan gebeuren. En als je daar tijdelijke woningen hebt staan, dan ben je zo 20 jaar verder."

'Meer flexwoningen'
De partijen in de raad hebben haast met de flexwoningen. Zes fracties in de raad; PvdA, Denk, GroenLinks, Respect Almere, BIJ1 en AP/OPA willen ook dat er meer flexwoningen komen. Geen 600 maar 1600. Lindenbergh snapt de ambitie. Maar hij vindt dat geen goed idee. "Ik heb een opdracht voor 600 extra. Die opdracht vul ik in. Je kunt er altijd meer willen maar ik heb gewaarschuwd dat dat ook ten koste kan gaan voor de inzet die je hebt voor woningen die permanent zijn." Daarnaast wijst de wethouder er op dat meer woningen bouwen op locaties ook gevolgen kan hebben voor de leefbaarheid in de wijk. "We zien in de wijken waar we dat hebben, dat we daar relatief vaak leefbaarheidsvraagstukken hebben."

De raad moet nog stemmen over de plannen en over de voorgestelde aanpassingen. Het is nog niet bekend wanneer het onderwerp opnieuw op de agenda komt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel