Taakstraf voor stelen duizenden euro's van ouderen

ALMERE • Vr 9 juni 2023 | 18:08 • Vrijdag 9 juni 2023 | 18:08

Een Almeerder die via bankpasfraude duizenden euro's van bankrekeningen van oudere mensen heeft gehaald, is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur. De 22-jarige man kreeg verder een voorwaardelijk celstraf van 79 dagen opgelegd. Hij heeft na zijn arrestatie al 41 dagen in de cel gezeten. De Almeerder moet zich ook melden bij de reclassering, hij moet een opleiding gaan volgen en hij moet meewerken aan schuldhulpverlening.

Het geld werd buitgemaakt bij overwegend oudere mensen, verspreid over het hele land. De Almeerder werkte hierbij samen met een Lelystedeling. Deze man stond in maart al voor de rechter.

Het duo liep tegen de lamp dankzij het wakkere optreden van een inwoner van Drachten. Via een babbeltruc was geprobeerd dit slachtoffer zover te krijgen om zijn bankpas af te staan. Maar toen een van de mannen aan de deur kwam om de pas op te halen, zette de Drachtster hem op de foto. De pasophaler werd door de politie herkend en het duo werd nog dezelfde avond aangehouden.

Vooral ouderen
Eerder op de dag was de truc wel gelukt in het Groningse Warffum. Een inwoner van die plaats had de pinpas met code afgestaan en was even later 8.000 euro lichter. De handelwijze van de oplichters was telkens identiek. Vooral oudere mensen kregen een telefoontje dat er iets verdachts gebeurde of stond te gebeuren met hun bankrekening. Om verdere onregelmatigheden voor te zijn, zou iemand van de bank langskomen om de pinpas – met code - op te halen.

Vrijwel altijd deden de nietsvermoedende slachtoffers wat hen werd gevraagd. Zo konden er duizenden euro’s van hun rekening worden gepind. De Almeerder stond terecht voor negen zaken die zich in het hele land hadden afgespeeld: van Warffum en Drachten tot Bergen op Zoom en Roosendaal. In totaal was er een kleine 50.000 euro van bankrekeningen gehaald.

Professionele bende
Het Openbaar Ministerie denkt dat er een professionele bende achter de oplichtingspraktijken zat. Met de pas werd soms geld gepind, vaak werden er ook cadeaubonnen van de Bijenkorf van gehaald en eenmaal was er bij een dure winkel in Amsterdam voor 4.800 euro aan exclusieve kleding gekocht. Toen de twee Flevolanders werden aangehouden, hadden ze een envelop bij zich met 160 briefjes van 50 euro; de 8.000 euro van het slachtoffer uit Warffum. De Almeerder zei dat hij enkel in opdracht had gehandeld en niet de namen van de opdrachtgevers kende.

Hij reed de pasophalers naar de adressen, maar hij had ook een paar keer geld gepind. De communicatie met de opdrachtgevers en de nep-bankmedewerker die de slachtoffers belde, verliep ook via Snapchat. Volgens de Almeerder was hem via Snapchat gevraagd of hij snel geld wilde verdienen. Omdat de financiële situatie thuis krap was, was hij er op in gegaan.

De zaak heeft lang op de plank gelegen en daar hield de rechter rekening mee bij de strafmaat. De rechter woog ook mee dat de Almeerder de afgelopen twee jaar een positieve draai aan zijn leven heeft gegeven: hij volgt een studie en is niet meer met justitie in aanraking geweest.

De inwoner van Lelystad kreeg eind maart een voorwaardelijke celstraf van 49 dagen en een proeftijd van twee jaar opgelegd. Bij hem kon alleen betrokkenheid bij de zaken in Warffum en Drachten worden bewezen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel