Bosbrand door populierenpluisjes, ruiters en amazones geschrokken

LELYSTAD • Di 13 juni 2023 | 16:44 • Dinsdag 13 juni 2023 | 16:44

In een stuk bos bij bedrijventerrein Oostervaart in Lelystad hebben dinsdagmiddag meerdere branden gewoed. De omgeving werd afgezet en mensen mochten het bos niet in. Zo'n 20 brandweervoertuigen waren aanwezig om de brandhaarden te blussen. De brandweer reed af en aan omdat er niet genoeg water beschikbaar was.

Angelina Hellevoort reed dinsdagmiddag op haar paard in het bos en filmde de brand. Ze dacht eerst dat ze een hertje voor de lens had maar toen ze beter keek bleken het vlammen te zijn. Hellevoort heeft de video snel gedeeld waardoor andere ruiters en amazones snel op de hoogte werden gebracht van de bosbrand.

De branden woedden voornamelijk op de grond, waar pluisjes van populieren hadden vlamgevat. De hulpdiensten maakten een plan om het vuur te bestrijden. Ze konden het bos niet zomaar betreden, omdat het vuur verraderlijk was.

"Als er wind bij komt en de vlammen waaien op dan zit je als ratten in de val. Daarom gaan we er heel gecoördineerd naar toe", vertelde woordvoerder Geertjan Veenstra.

Voorraad water
De voorraad water was volgens de brandweer een probleem: "Dat is vrij snel op." Daarom bleven verschillende brandweerauto's af- en aanrijden met extra water. Er waren acht brandweereenheden met ondersteunende voertuigen aanwezig. Daarnaast vloog er een drone boven het gebied. Die keek met infrarood specifiek waar er brand was. De brandweermensen werden zo naar de hotspots geleid.

De brandweer sloeg de vlammen neer met zogenoemde vuurslepers. Dat is een stok met een aantal platte stalen platen waarmee je het zuurstof bij de brand weghaalt. Daarna werd er afgeblust met water. Daarvoor kwamen speciale voertuigen die ook van boven kunnen spuiten.

Manege en ponyclub preventief gekoeld
De manege en ponyclub werden preventief gekoeld en natgehouden. Een medewerker van Manege Lelystad, die een stukje zuidelijker in het bos gevestigd zit aan de Hoefslag, meldde dinsdagmiddag dat daar geen gevaar was. "We horen wel veel sirenes, maar we zien of ruiken geen rook. Er zijn een paar mensen met hun paard aan het wandelen, maar die blijven bij de manege."

Bij de begraafplaats van DELA Ölandhorst aan de Oostranddreef werd de situatie ook goed in de gaten gehouden, meldde een medewerker. Het bosperceel waarin de brandjes woedden ligt direct achter de begraafplaats.

De brandweer kan nog geen inschatting maken van de schade aan de natuur. Ook over de oorzaak van de brand is nog niks bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel