Provincie vraagt inwoners om mening over randweg tussen Urk en Tollebeek

URK • Vr 16 juni 2023 | 6:33 • Vrijdag 16 juni 2023 | 6:33

De provincie Flevoland gaat dit jaar in gesprek met inwoners van Urk en Noordoostpolder over de toekomstige randweg die beide gemeenten sneller moet gaan verbinden met de A6. Daarmee is de planologische fase van de nieuwe ontsluitingsweg van start gegaan.

Op 27 juni vindt er een informatiebijeenkomst voor belangstellenden plaats in restaurant De Goede Aanloop in Tollebeek. Daar wordt ook een prijsvraag gelanceerd voor de naam van de randweg. Naast een openbare informatieavond, gaat de provincie dit jaar ook een-op-een in gesprek met bewoners en bedrijven die direct op of langs het traject van de weg wonen of werken.

Daarnaast zijn tussen 15 juni en 27 juli online drie documenten in te zien, waarop gereageerd kan worden. Het gaat om de notitie uitgangspunten, een participatieplan en de notitie reikwijdte.

Waarom is een randweg nodig?
De randweg tussen Urk en Tollebeek is nodig om inwoners van de nieuwste wijken van Urk en het gebied rond Tollebeek en Espel sneller naar de A6 te krijgen. Ook moet de Domineesweg tussen Urk en Nagele over een aantal jaar ontlast worden, omdat daar veel landbouwverkeer rijdt. In de toekomst worden daar dagelijks zoveel verkeersbewegingen verwacht dat een combinatie van snel en langzaam verkeer te druk en onveilig wordt.

Hoeveel gaat de weg kosten?
De randweg moet naar verwachting in 2028 klaar zijn en gaat meer dan tientallen miljoenen kosten. Van het totale bedrag van 31 miljoen euro draagt de provincie 75 procent bij, dat komt neer op 23,25 miljoen. Urk betaalt sowieso 5,5 miljoen euro voor de aanleg van de nieuwe ontsluitingsweg. Over een bedrag van 2,25 miljoen moet nog een verdeling worden afgesproken tussen Urk en Noordoostpolder. Urk draagt van de twee gemeenten het meeste bij, omdat het grootste deel van de nieuwe weg op Urker grondgebied komt.

Planfase
Er is een voorkeursvariant afgesproken tussen de gemeenten en de provincie. Maar hoe de weg precies komt te liggen, is nog niet besloten. Het is ook nog onduidelijk of er ter hoogte van de Urkervaart een vaste brug of een beweegbare brug gaat komen. Eveneens is onbekend hoe de randweg precies wordt aangesloten op de Karel Doormanweg, Urkerweg en Staartweg.

De voorkeursvariant uit de verkenning van de provincie

De prijsvraag
Iedereen mag één naam voor de randweg insturen, dat kan tot en met 27 juli 2023 door een e-mail te sturen naar: ontsluitingswegurk@flevoland.nl onder vermelding van ‘Prijsvraag naam nieuwe ontsluitingsweg Urk’ en met vermelding van telefoonnummer. Een jury bepaalt wat de meest originele en toepasselijke naam is voor het project en of de naam straks op de naambordjes wordt gebruikt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel