Ook Omroep Flevoland niet naar Lowlands door mediatoeslag: "Het gaat om het principe van vrije pers"

BIDDINGHUIZEN • Za 17 juni 2023 | 10:56 • Zaterdag 17 juni 2023 | 10:56

Het doet heel wat stof opwaaien in de pers: muziekfestival Lowlands vraagt een tientje aan alle 'gasten' van het festival. Dus ook aan de media. Journalistenvakbond NVJ en diverse mediabedrijven, waaronder Omroep Flevoland, zijn boos dat journalisten moeten gaan betalen als ze verslag willen doen van muziekfestival Lowlands.

Volgens het festival gaat het om een 'charity fee' en gaat het geld naar een goed doel. Maar de NVJ ziet het als een tegenprestatie voor vrij werk. De Nederlandse Vereniging van Journalisten noemt het een zeer verkeerd signaal. "Een journalist moet zonder enige tegenprestatie zijn of haar werk kunnen doen", zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. "Het maakt dan niet uit of het een voetbalwedstrijd, een politiek debat of een festival is."

Het gaat om het principe
Ook hoofdredacteur Allard Berends van Omroep Flevoland is niet blij met de 'charity fee' van tien euro. "Het gaat niet om het geld maar om het principe dat journalisten zouden moeten betalen om hun werk te kunnen doen. Dit lijkt mij een heilloze weg die we niet in moeten slaan." Berends geeft aan dat als de omroep inderdaad moet betalen "we geen verslaglegging doen vanaf het festivalterrein."

Lowlands-woordvoerder Bente Bollmann wil niet ingaan op vragen van de pers en verwijst naar een statement op de website van het festival. "Het is geenszins onze bedoeling om persvrijheid of vrije nieuwsgaring te belemmeren." Volgens het festival gaat het volledige bedrag naar de goede doelen waarmee het samenwerkt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel