Samen zeisen verbindt maailiefhebbers op Schokland

SCHOKLAND • Za 17 juni 2023 | 16:37 • Zaterdag 17 juni 2023 | 16:37

Uit alle hoeken van het hele land kwamen mensen zaterdag naar Schokland om gezamenlijk een veld met de zeis te maaien. Daarbij maakte het niet uit of de deelnemer een doorgewinterde professional is of de zeis voor het eerst in handen heeft.

De landelijke maaidag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Flevoland en heeft als doel de uitwisseling van kennis en ervaringen op het gebied van zeisen te bevorderen. Ook promoot de natuurbeheerder al enkele jaren het oude ambacht. "Dit is de tweede keer, dus nee ik doe het nog niet zo lang", zegt Els Duijts uit het Noord-Hollandse Ankeveen. Ze vindt het een genot. "Het zoeven is bijna gewoon mediteren. Dus ja, heerlijk. Het is heel rustgevend, terwijl je toch beweegt zonder in de sportschool te zijn.

Wytse Hospes, uit het Friese Tersoal, mocht vroeger als kleine jongen niet eens aan de zeis van zijn vader komen. Uiteindelijk deed hij dat stiekem. "Toen ik het konijnengras moest maaien elke dag, en ik zag die zeis hangen, toen heb ik de keus gemaakt om die zeis eens te proberen en dat ging uitstekend en dat ging vlotter dan met de heggenschaar. Dat was het begin." Zijn vader heeft hem betrapt, maar voor Wytse ontstond daar de liefde voor de zeis.

Volgens organisator Arda van der Lee heeft werken met de zeis diverse voordelen. "Ten eerste maakt het geen herrie. Het stinkt niet, want er hoeft geen benzine in. Je hoort de vogeltjes dus fluiten terwijl je aan het werk bent. Je kunt ondertussen, zoals hier, gezellig met elkaar praten. En het belangrijkste waarom wij dit vanuit Landschapsbeheer promoten is dat iedereen dit kan doen. Voor zo'n bosmaaier heb je een opleiding nodig en certificaten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel