Nog niet duidelijk of er nieuwe glasplaten met namen komen in het Wilhelminabos

DRONTEN • Di 20 juni 2023 | 17:54 • Dinsdag 20 juni 2023 | 17:54

Het is nog niet duidelijk of er nieuwe gedenkplaten in het Drontense Wilhelminapark komen, of dat er bijvoorbeeld een kunstwerk van de scherven wordt gemaakt. Alle opties liggen volgens KWF Kankerbestrijding nog open. De kapotgeslagen glasplaten waren niet verzekerd. De organisatie wilde het geld dat anders naar de verzekering zou gaan liever investeren in onderzoek naar kanker.

Op de gedenkplek ligt nog overal glas. Het puin wordt door KWF opgeruimd. Wat er daarna gaat gebeuren, weet Annebel Schipper van de organisatie nog niet: "Wij zijn totaal overvallen door dit nieuws. En wij krijgen nu heel veel telefoontjes. Wij zijn aan het kijken wat de beste oplossing is."

Crowdfunding
Inmiddels is er een actie gestart om geld op te halen voor herstel van het monument. Het initiatief is genomen door iemand die de naam van zijn overleden vader op het monument had staan. Er wordt gemikt op een bedrag van 200.000 euro. "Iedere euro die 'teveel' binnenkomt zal ten goede komen aan het dankbare werk van KWF", zo is de boodschap.

Het monument telde 67 grote glasplaten waar duizenden namen op stonden van mensen die zijn overleden aan kanker. 65 platen zijn volledig verwoest. Bij de organisatie stond de telefoon dinsdag roodgloeiend en kwamen veel vragen binnen. Schipper was zelf in het bos aanwezig om nabestaanden op te vangen. Daar was het dinsdagochtend een komen en gaan van mensen die gingen kijken hoe groot de vernieling is. Zij konden hun ogen niet geloven.

Het is gewoon te bizar voor woorden"

— Kristine Maaswinkel

Naam zoeken tussen de scherven
De nabestaanden probeerden tussen alle scherven de namen van hun dierbaren terug te vinden. Zo ook Kristine Maaswinkel: "Ik weet nog steeds niet wat ik moet denken. Zo erg is het. Het is gewoon te bizar voor woorden. Het is echt ongelooflijk dat iemand zoiets kan, die hiertoe in staat is dan. Dat is niet normaal." Ook Gerard Goossen reageert geschokt, terwijl hij tussen de platen loopt: "Dit is verschrikkelijk, onvoorstelbaar. Ik heb daar geen woorden voor. Dat men zoiets doet, dat vind ik verschrikkelijk. Dit is puur vernielzucht."

Joop Tennekis kwam dinsdag ook naar het bos om te kijken naar de schade. De naam van zijn dochter stond in de glasplaten gegraveerd. Zij overleed op 42-jarige leeftijd aan uitgezaaide longkanker: "Ik ben boos, woest. Wie doet zoiets. Je kunt toch lezen. Wat op die kleine boordjes staat, en je weet toch waar het hier omgaat, kanker."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel