Rouw en homohaat centraal in nieuwste theaterproductie Suburbia

ALMERE • Wo 21 juni 2023 | 7:07 • Woensdag 21 juni 2023 | 7:07

Op de Stadsboerderij in Almere vond dinsdagavond de generale repetitie plaats van 'Tom op de boerderij', de nieuwste productie van theatergezelschap Suburbia. Het is een meeslepend toneelstuk dat de thema's van onverdraagzaamheid en verstikkende geheimen onderzoekt.

'Tom op de boerderij' draait om een man die diep rouwt om het verlies van zijn vriend. Hij reist naar het afgelegen ouderlijk huis van zijn overleden geliefde, waar hij voor het eerst kennismaakt met de familie van zijn vriend. Die bestaat uit broer Francis en moeder Agathe. Zij wordt gespeeld door Oda Spelbos, onder andere bekend is van haar rollen in Baantjer en Flikken Maastricht.

Francis kon het niet verdragen dat zijn broer homo was en laat dat Tom ook duidelijk weten. De moeder moet ook onwetend gehouden worden over de toenmalige relatie. In de beklemmende isolatie van de boerderij ontvouwt zich vervolgens een complex en gevaarlijk spel van strijd en toenadering tussen twee mannen en een moeder.

Familieverhaal
Oda Spelbos is enthousiast over de verhaallijn. "Het is een ongelooflijk mooi verhaal, een familieverhaal. De muziek is ook zo fantastisch. Ik sta hier wel eens achter, want die jongens doen een dans maar ik niet en dan sta ik naar de muziek te luisteren. Dan ben ik eventjes stikgelukkig."

Jorge Isaac is de artistiek leider van het ensemble Black Pencil en verantwoordelijk voor de muzikale composities. "Dit soort producties zijn altijd een uitdaging. Het is een toneelstuk en er bestaat geen muziek voor. Je hebt wel de tekst en het plot. Het vereist een flink voorbereidingsproces waar je echt moet gaan denken, samen met de regisseur, wat voor muziek past goed bij dit soort voorstellingen. We hebben een hele mooie reis kunnen maken."

Aparte instrumenten
Isaac gebruikt ook instrumenten tijdens de voorstelling die zeer ongebruikelijk zijn. Zo bespeelt hij letterlijk een cactus door de naalden van de plant te laten bewegen. "Voor hele fragiele speciale momenten hoor je een heel raar uniek geluid en dat komt uit een cactus."

Woensdagavond vindt de eerste try-out plaats, waar het publiek kan kennismaken met deze indringende voorstelling. "Ik ben blij dat ik hier m'n tanden in kan zetten", zegt Spelbos over haar rol als rouwende moeder. "Het is helemaal niet eenvoudig om een moeder te spelen die haar kind verliest. Ook eng, want ik heb een zoon van zevenentwintig en moet er niet aan denken. Doe ik ook niet tijdens de voorstelling."

De voorstelling wordt opgenomen en komt in de kerstperiode bij Omroep Flevoland op TV.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel