Eis: half jaar cel voor man die afgeleid door Snapchat 22-jarige doodreed

CREIL • Wo 21 juni 2023 | 14:47 • Woensdag 21 juni 2023 | 14:47

Tegen een 23-jarige man uit Joure is woensdag een half jaar cel en twee jaar rijontzegging geëist. Hij reed op 7 november 2021 een 22-jarige fietser uit Espel dood op de Noordermiddenweg bij Creil. De bestuurder zag hem volgens de officier van justitie over het hoofd, omdat hij een net binnen gekomen Snapchat-bericht probeerde te lezen.

De man uit Joure was onderweg naar zijn zus, toen hij rond een 01:00 uur 's nachts op de pikdonkere polderweg reed. Hij reed er wel vaker, dit keer miezerde en waaide het. Toen hij een Snapchat-bericht binnenkreeg op zijn telefoon, probeerde hij die te bekijken. "Maar ik hoorde meteen een harde klap."

'Dacht dat er een tak op mijn auto was gewaaid'
De Fries zei in de rechtszaal dat hij niet wist dat hij iemand had aangereden. "Ik stopte direct en bekeek de schade. Mijn voorruit was voor de helft gebarsten en ingedeukt en er zat een deuk in het dak. Ik dacht dat er een tak op mijn auto was gewaaid."

Omdat hij niks op de weg zag liggen, ging hij door naar een vriend. Daar bekeken ze de schade eens goed en kwamen tot de conclusie dat dit nooit door een tak kon zijn gebeurd. "Mijn kentekenplaat was weg, de grille was ook helemaal kapot." De verdachte ging terug naar de plek waar hij de klap hoorde en zag daar de hulpdiensten al staan. De fietser die hij had geraakt, was door twee jonge mensen die hem kenden gevonden in de berm.

'Snapchatbericht moet oorzaak zijn geweest'
De Fries bleek niet te veel drank of drugs in zijn lijf te hebben, hij reed tachtig toen hij de fietser raakte. Misschien was dat wat te hard voor de weeromstandigheden van dat moment op die donkere polderweg. Maar de officier denkt dat het Snapchat-bericht de oorzaak is voor de klap. "Daardoor heeft hij de fietser helemaal niet gezien en is vol op hem ingereden van achteren."

ANP

Zijn verleden van verkeersovertredingen voor en na dit ongeluk, spreken volgens de officier ook niet in het voordeel van de man uit Joure. Klasgenoten vertelden de politie ook dat hij altijd achter het stuur veel met zijn telefoon bezig was en ook regelmatig onveilige capriolen uithaalde. De fietser zou met goed werkende verlichting over de weg zijn gegaan, dat bevestigde in ieder geval één getuige.

'Broer is moedwillig achtergelaten'
De familie van de jongen - die een dag later overleed aan zijn verwondingen - vertelde in de rechtszaal hem nog steeds enorm te missen. Zijn broer zei niks te geloven van het verhaal dat de bestuurder dacht dat hij was geraakt door een tak. Hij denkt dat de man er moedwillig vandoor is gegaan en alleen maar terugging om zijn kentekenplaat op te halen.

"Ik zal nooit begrijpen dat iemand mijn broertje dood heeft gereden en hem daar gewoon heeft achtergelaten", zei hij in een slachtofferverklaring. De verdachte kon daar naar eigen zeggen niet op reageren. "Alles wat ik zeg, maakt het alleen maar erger." Hij gaf wel aan heel veel spijt te hebben en zijn leven als automobilist te hebben gebeterd.

Uitspraak over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel