Bietenclub gaat vergeten groente op de kaart zetten

FLEVOLAND • Vr 23 juni 2023 | 19:29 • Vrijdag 23 juni 2023 | 19:29

Nederlanders zouden meer rode bieten moeten eten dan nu het geval is. Dat vindt een aantal bietentelers en verwerkers, voornamelijk uit Flevoland. Samen zijn ze een Bietenclub begonnen. Vrijdagmiddag is die officieel opgericht in Zeewolde. De club gaat komende jaren de rode biet promoten.

Piet van Andel is lid van de Bietenclub. Al meer dan dertig jaar teelt hij bieten in Zeewolde. Hij vindt het belangrijk om de rode biet op de kaart te zetten: "Rode biet is bij uitstek een product wat uitstekend groeit in Flevoland en heel Nederland trouwens vanwege ons klimaat. Het groeit makkelijk, je hebt een mooie opbrengst, het is niet duur, het is heel gezond."

'Biet it'
Gerjan Snippe is ook van de Bietenclub. Volgens hem eet 32 procent van de Nederlanders minimaal één keer per jaar rode biet. Als het aan hem ligt, mag dat percentage hoger. Daarom komt er een campagne onder het motto 'Biet it' om de groente te promoten: "Wat wij voor ogen hebben, is dat de komende vijf jaar die biet telkens terug te laten komen op een leuke manier, dat we uiteindelijk, laten we zeggen veertig procent of vijfenveertig van de Nederlanders bieten gaat eten."

De oprichters van de Bietenclub geloven erin dat de rode biet in de toekomst een vast onderdeel wordt van het voedingspatroon. Want je kunt er volgens hen verschillende lekkere en gezonde gerechten van maken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel