Festival Sunsation op zoek naar jonger publiek

LELYSTAD • Za 24 juni 2023 | 14:41 • Zaterdag 24 juni 2023 | 14:41

Voor de 41e keer vierde Festival Sunsation dit weekend de zonnewende in landschapskunstwerk Observatorium Robert Morris in Lelystad. Vlak na het opkomen van de zon, even na vijf uur zaterdagochtend, traden dichters op als Ronald Giphart, Ingmar Heytze en Yasmin Geradts, de nieuwe stadsdichter van Lelystad.

Het oudste festival van Flevoland begon al op vrijdag. Door nieuwe, moderne elementen aan het programma toe te voegen, hopen de organistoren een jonger publiek te trekken. "We zijn aan het kijken hoe we willen vernieuwen", legt Bas Visscher van Sunsation uit. "Dit keer zijn we vrijdagmiddag begonnen met een workshop van Spraakwaterval uit Almere, een groep jonge spoken-wordartiesten." Een aantal, veelal jonge deelnemers aan de workshop droeg 's avonds het 's middags gemaakte werk voor.

Poëzie samen met muziek
Het festival zoekt ook nadrukkelijk naar 'cross-overs', samenwerkingsverbanden tussen verschillende kunstenaars. "Er gebeurt zo verschrikkelijk veel in Flevoland, maar niet iedereen kent elkaar. Daar proberen we een rol in te spelen", aldus Visscher. "Maar we zoeken ook naar vernieuwing in de artiesten die optreden tijdens Sunsation, naar een diverser geluid, een jonger geluid ook."

Dat jonge geluid kwam dit jaar kwam van Bascul uit Lelystad, een collectief met elektronische muziek. "Een dichteres draagt haar gedichten voor over die muziek heen, en daarmee proberen we een jonger publiek te trekken." Dat lukte in ieder geval op vrijdagavond aardig, het bleef tot in de late uurtjes gezellig in het observatorium.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel