Gezinnen Urkerweg krijgen onherroepelijk te maken met nieuwe randweg: "We zitten er bovenop"

URK • Wo 28 juni 2023 | 6:21 • Woensdag 28 juni 2023 | 6:21

Vier gezinnen die wonen langs de Urkerweg tussen Urk en Tollebeek hebben nog veel vragen over de komst van een nieuwe randweg. Hun huizen liggen precies op, of net naast de voorkeursroute die de provincie Flevoland nu onderzoekt.

De familie Bijker is een van de gezinnen die in het blok zogenoemde arbeidershuizen woont. De Bijkers wonen er al veertig jaar met veel plezier en ze koesteren hun rustige plekje. Volgens Gerrit Bijker krijgen hij en zijn buren onherroepelijk met de nieuwe randweg te maken. Hij is verschillende keren met ambtenaren van de provincie in gesprek geweest, maar een definitief plan ligt er nog niet. De families verkeren dus nog in onzekerheid.

Het is de vraag of het blok met huizen over een paar jaar moet wijken voor de nieuwe weg en de bijbehorende brug en rotonde. Dat zou voor Bijker en zijn vrouw grote impact hebben: "Een heel raar gevoel, als je dan weg moet. Want waar moet je naartoe? We hebben altijd al aan een buitenweg gewoond. Ik zie mezelf niet in een dorp wonen"

Gerrit Bijker

Mogelijk wordt de weg net naast het huizenblok aangelegd, maar ook dan is de impact op het woongenot en het uitzicht potentieel groot. Gerrit Bijker zegt de ontwikkelingen goed in de gaten te houden: "Wij zitten hier bovenop. Het kan nog een jaar of vier duren, maar de tijd gaat heel vlug." Angstig zegt hij niet te zijn: "Absoluut niet, we zijn Friezen, die zijn niet angstig." Bijker zit in ieder geval niet te wachten op een zak met geld om eventueel uitgekocht te worden: "We hebben geen schulden meer, wat moeten wij met dat geld? We willen hier gewoon prettig blijven leven." 

Inzage in de plannen 
De voorlopige plannen voor de nieuwe randweg zijn dinsdagavond in Tollebeek gepresenteerd tijdens een informatiebijeenkomst voor omwonenden. De nieuwe weg moet de nabijgelegen Domineesweg ontlasten. Deze is momenteel de belangrijkste verbindingsweg tussen Urk en de A6 en is een van de twee belangrijkste wegen naar het dorp. In de toekomst zal er zoveel verkeer gebruik maken van de Domineesweg, dat de combinatie met langzaam verkeer zoals trekkers te gevaarlijk wordt.

"Het probleem van de Domineesweg is dat het steeds drukker begint te worden", zegt Robert Rampen van de provincie. "Met de toekomstige ontwikkelingen (de bouw van industrieterrein Port of Urk en de nieuwe Zeeheldenwijk, red.) moeten we daar een oplossing voor zoeken."  

Vier varianten
Het gaat om een volledig nieuwe weg die vanaf de carpoolplek bij de afslag Urk/Nagele van de A6 langs het kanaal komt te liggen en tussen Urk en Tollebeek doorloopt. De randweg gaat verder tot de Staartweg. Dit is ook de voorkeursvariant van de provincie Flevoland en de gemeenten Noordoostpolder en Urk. Een tweede variant eindigt een weg eerder, bij de Urkerweg.

Variant 1

Variant 2

Een derde route zou volledig parallel aan de huidige Domineesweg moeten komen, een soort verdubbeling. Landbouwverkeer en aanwonenden van de Domineesweg zouden dan gebruik moeten maken van de parallelweg. Ook is er een nieuwe weg bedacht met een extra afslag en oprit van de A6 bij de Ketelbrug. De nieuwe weg die vanaf daar loopt, zou dan uitkomen bij het begin van het Urker bedrijventerrein.

Variant 3

Variant 4

De provincie verwacht dat de nieuwe weg in 2027 en 2028 aangelegd kan worden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel