Almeerse Hockey Club heeft 8 ton schuld, zonder hulp gemeente is faillissement onafwendbaar

ALMERE • Do 29 juni 2023 | 6:15 • Donderdag 29 juni 2023 | 6:15

De Almeerse Hockey Club heeft een schuld van ongeveer 800.000 euro. In interne stukken die Omroep Flevoland in handen heeft, schrijft het bestuur van de hockeyclub dat zonder hulp van onder andere de gemeente Almere er geen perspectief is, en een faillissement voor de club onafwendbaar.

De club moet drastisch bezuinigen om te kunnen overleven, zo meldde 1Almere woensdag. Volgens interim-voorzitter Dirk Jan Jonker wordt er hard gewerkt aan een herstelplan, maar duurt het nog minstens vijf tot tien jaar voordat de club weer financieel gezond is. Volgens het bestuur wordt het een 'helse uitdaging' om uit de schulden te komen. Om dit voor elkaar te krijgen, neemt de vereniging verschillende maatregelen. Er is een commissie opgericht die de financiën op orde moet krijgen en met de diverse schuldeisers gaat onderhandelen. De hoop is dat er schulden worden kwijtgescholden. Maar zelfs in het meest gunstige geval, blijft er een schuld van 400.000 euro.

Er wordt fors gesneden in de de personeelskosten. Die moeten van ruim 300.000 euro nu, naar een kleine twee ton. De lonen van de trainers moeten omlaag. Bovendien gaat er veel minder geld naar de spelers van de Heren 1 en Dames 1. Daarnaast gaat voor alle leden de contributie met 5 procent omhoog, die is nu maximaal 405 euro per seizoen.

Beslag gelegd op rekening
Uit de documenten blijkt dat de Almeerse Hockey Club technisch failliet is. De tekorten zouden in de afgelopen vier jaar zijn opgelopen door 'buitensporige' begrotingen en het gebruikmaken van coronasteun. Ook heeft de vereniging een tijdlang geen aangifte gedaan van de omzetbelasting, waardoor ze nu 180.000 euro schuld heeft bij de Belastingdienst. De situatie is nu zo uit de hand gelopen, dat de Belastingdienst in mei beslag heeft gelegd op de tegoeden van de vereniging.

Bij een technisch faillissement heeft een organisatie of vereniging meer schulden dan bezittingen. De organisatie kan dan niet meer op tijd de rekeningen betalen of de schulden wegwerken.

Naast de schulden bij de belastingdienst, moet de club ook nog 170.000 euro terugbetalen aan het UWV en staat er nog 200.000 euro open bij de gemeente Almere. Die laat in een reactie weten in gesprek te zijn met de hockeyclub. "Wij begeleiden hen vanuit de gemeente in het proces waarin zij zich nu bevinden." Het huidige bestuur laakt in de toelichting op het jaarverslag vooral het uitblijven van financieel toezicht van eerdere besturen.

"Ondanks veelvuldig verzoek heeft de penningmeester langere tijd geen rapportage (kunnen) overleggen. Helaas is deze dus ook meegegaan in het sprookjesboek."

— Bestuur Almeerse Hockey Club, Toelichting op de jaarrekening

Ook de penningmeester krijgt er flink van langs in de stukken. Zo zou de jaarrekening over 2021/2022 "ruimschoots onvoldoende zijn qua inhoud en specificaties" en zou de penningmeester "hebben verzuimd het bestuur te attenderen dat de club richting de afgrond ging." Het overige bestuur zegt hierdoor lange tijd niet op de hoogte te zijn geweest van het ''zich aandienende debacle.''

'Faillissement niet per se negatief'
Om de gaten op te vullen gaat de Almeerse club dus fors bezuinigen, maar dat is volgens de interim-voorzitter niet genoeg. "Zover ik het nu kan overzien is er zonder gedegen bijdrage (kwijtschelding) van de overheden geen zicht op enig perspectief. In dit geval is een faillissement onafwendbaar", staat te lezen in de stukken.

"Het resultaat is een nagenoeg uitzichtloze situatie. Zonder hulp van overheden (Gemeente, UWV en Belastingdienst) rest er maar één optie en dat is stekker eruit en opnieuw starten."

— Bestuur Almeerse Hockey Club, Toelichting op de jaarrekening

Een faillissement kan volgens het bestuur ook positief uitwerken. De club zou dan van alle verplichtingen af zijn en kunnen kijken naar een doorstart, schrijft het bestuur.

Volgens interim-voorzitter Jonker is er voor komend seizoen wel een sluitende begroting. Er kan dus nog gehockeyd worden op de Almeerse velden. De vereniging is nu met de schuldeisers in gesprek om tot een mogelijke oplossing te komen en om te kijken of sommige schulden kunnen worden kwijtgescholden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel