Lerarentekort voorlopig niet opgelost, dus staat muzikant Peter voor de klas

ALMERE • Vr 30 juni 2023 | 6:16 • Vrijdag 30 juni 2023 | 6:16

Hij komt niet van de lerarenopleiding, maar van het conservatorium. En toch staat muzikant Peter Johansen voor de klas. Basisschool Digitalis in Almere schakelt al een tijdje hulp in van buitenaf omdat de school niet genoeg leraren kan vinden. De Onderwijsinspectie verwacht dat het lerarentekort voorlopig niet is opgelost en dus moeten scholen creatief zijn.

"Op het moment dat ik in de klas ben, kan een docent de klas uit", zegt Johansen. "Die kan dan lessen voorbereiden of misschien oudergesprekken of iets dergelijks. En ik ben dan met muziek bezig." Vanaf volgend schooljaar staan leraren nog maar vier dagen in de week voor de klas bij Digitalis.

Landelijk probleem, het grootst in Almere
Nergens is het probleem zo groot als in Almere, waar sprake is van een lerarentekort van bijna 20 procent. In het voortgezet onderwijs staan landelijk zo'n 6700 vacatures open. In het basisonderwijs zelfs tienduizend. Gemiddeld komt elke school bijna twee leerkrachten tekort.

"Eigenlijk heb ik al jaren dat er nauwelijks bevoegde mensen solliciteren als we een vacature hebben", zegt basisschooldirecteur Monique van Zandwijk van Digitalis. "Je moet heel creatief zijn, maar ook zorgen dat de kwaliteit op orde blijft." Daarom zullen de leraren vanaf volgend jaar vooral de basis leren, zoals taal en rekenen. Lessen als techniek, burgerschap en kunst en cultuur worden dan gegeven door mensen zoals Peter. "Het is veel fijner om externen naar binnen te halen", zegt directeur Van Zandwijk. "Die hebben een expertise op dat gebied."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel