Almere lanceert aanvalsplan tegen armoede

ALMERE • Ma 3 juli 2023 | 6:05 • Maandag 3 juli 2023 | 6:05

Vijfduizend huishoudens in Almere krijgen een energiefixer aan de deur. Deze fixer geeft Almeerders tips om energie te besparen en treft waar nodig direct besparende maatregelen. Deze maatregelen zijn gratis voor de inwoners en leveren volgens de gemeente bij de huidige energieprijzen al snel een besparing van enkele tientjes tot wel honderden euro's per jaar op.

Yvonne van Ommeren uit de Almeerse Stedenwijk heeft al bezoek gehad van een fixer en is er heel blij mee: "Hij is met mij het huis door gegaan en we hebben allemaal lampen verwisseld voor led-lampen. Ik heb ook een waterbesparende douchekop gekregen. Je merkt er niets van", vertelt de enthousiaste Van Ommeren. De fixer heeft verder nog ventilatoren onder de radiatoren geplaatst. En hij heeft schakeldozen achtergelaten, zodat apparaten die op stand-by blijven staan ook echt uitgeschakeld kunnen worden.

Ventilatoren onder radiator zorgen voor snellere opwarming kamer

De energiefixers gaan aan de slag in de Hoven, de Werven, het centrum van Almere Haven, de Stedenwijk, de Staatsliedenwijk, de Bouwmeesterbuurt en de Molenbuurt. Ze geven ook advies welke maatregelen er nog meer getroffen kunnen worden om te besparen. De inzet van de fixers is onderdeel van een groter aanvalsplan van de gemeente om (energie-)armoede in Almere te bestrijden. Daar wordt ruim 18 miljoen euro voor uitgetrokken.

Omroep Flevoland besteedt op visual radio deze week veel aandacht aan armoede en het aanvalsplan. Van dinsdag tot en met vrijdag worden om 15:40 uur veel aspecten belicht. Van de voedselbank tot aan jeugdarmoede. Bijna alles komt aan bod. Morgenmiddag is de start. Dan wordt onder meer uitgelegd welke financiële tegemoetkomingen er zijn.

De oude douchekop

Wethouder Alexander Sprong is verantwoordelijk voor de aanpak en hij is te gast bij mevrouw van Ommeren. Hij krijgt een rondleiding door alle kamers. "Wij hebben ervoor gekozen om langs de deuren te gaan, om de hulp zo laagdrempelig te houden. We wilden niet dat mensen subsidieformulieren in moesten vullen. Dan maak je het onnodig lastig. Ook een doos opsturen, met bijvoorbeeld led-lampen is niet de oplossing. Dan blijft die doos bij een deel van de mensen op de kast staan", zegt Sprong.

Wethouder Sprong bij Yvonne van Ommeren

De energiefixer is maar één voorbeeld van de ondersteuning die de gemeente biedt. Inwoners die niet in een wijk wonen waar de fixers langskomen, kunnen wel contact zoeken met de gemeente. In dat geval kan het zo zijn dat er iemand van de Fixbrigade bij die inwoners langs komt. Die kan laten zien met welke kleine hulpmiddelen er bespaard kan worden in huis.

In het aanvalsplan komt de gemeente met een hele reeks maatregelen waaronder mogelijk extra budget voor (noodhulp)organisaties. Daarnaast wil de gemeente de toegankelijkheid van voorzieningen simpeler maken. Ook komt er een laagdrempelige en toegankelijke plek in Almere Haven. Daar kunnen inwoners terecht met vragen over energie en geldzaken.

'Het Rijk is aan zet'
De gemeente realiseert zich terdege dat al deze maatregelen een flinke steun in de rug zijn, maar niet de oplossing. Wethouder Froukje de Jonge: "We weten al langer dat steeds meer Almeerders niet genoeg geld hebben om een beetje fatsoenlijk rond te kunnen komen. We zien dat bij steeds meer groepen: werkenden, niet-werkenden en ook ouderen. Door de stijgende kosten voor levensonderhoud, zorg en een te ingewikkelde toegang tot hulp komen mensen in financiële problemen. Ook omdat het sociaal minimum te laag is. Mensen die kort of langer steun van de overheid nodig hebben, krijgen gewoon te weinig geld voor minimaal levensonderhoud. Basisvoorzieningen zijn een grondrecht en het Rijk is aan zet."

Inwoners die denken recht te hebben op een regeling of op tegemoetkomingen, kunnen contact zoeken via het algemene telefoonnummer van de gemeente Almere, 14-036. In het najaar start er een campagne om alle gemeentelijke regelingen onder de aandacht van de inwoners te brengen.

Mevrouw van Ommeren raakt niet uitgepraat over de hulp van de gemeente

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel