Democratie-deskundige: 'Leefbaar Zeewolde moet beter luisteren naar andere partijen'

ZEEWOLDE • Ma 3 juli 2023 | 18:26 • Maandag 3 juli 2023 | 18:26

Fractievoorzitter Tom Zonneveld van Leefbaar Zeewolde weigert te reageren op uitspraken van andere fracties dat hij zijn partij autoritair en dictatoriaal bestuurt. De oppositie vindt dat Leefbaar Zeewolde beter moet gaan luisteren naar de andere partijen in de gemeenteraad. Dat zegt ook democratie-deskundige John Bijl van het Periklesinstituut. Juist omdat Leefbaar sinds vorig jaar de absolute meerderheid in de raad heeft.

Fractievoorzitters lieten afgelopen donderdag weten soms het gevoel te hebben voor spek en bonen in de gemeenteraad te zitten. Het handelen werd bestempeld als 'democratische dictatuur'. Tom Zonneveld vindt dit negatief en wil daarom niet reageren. Of hij de signalen van de oppositie herkent en daar iets mee gaat doen, is niet duidelijk. John Bijl van het Periklesinstituut vindt dat de verantwoordelijkheid bij Leefbaar Zeewolde ligt. Hij zegt verdrietig te zijn van de reactie van de oppositie. "Dan heb ik niet het gevoel dat de democratie functioneert zoals het hoort te functioneren."

"Met grote macht komt ook een grote verantwoordelijkheid", reageert Bijl. Hij vindt dat Leefbaar Zeewolde er voor moet waken dat het inhoudelijk debat gevoerd wordt. "Dat je niet in een reflex schiet om vier jaar lang je armen over elkaar te houden, vingers in je oren te stoppen en denken 'het komt wel goed, zijn toch de grootste'."

'Amerikaanse toestanden'
Bijl vreest dat er blokken ontstaan in de Zeewolder raad. Dat nu vier jaar lang Leefbaar de scepter zwaait en bij de volgende verkiezingen juist een meerderheid is voor de huidige oppositie. Dat de macht in deze blokken blijft hangen en iedere vier jaar, als een pendule, heen en weer gaat. Bijl noemt het 'Amerikaanse toestanden'. Om de vier jaar hebben of de democraten of de republikeinen het voor het zeggen.

Dat een raadslid binnen Leefbaar Zeewolde eens anders stemt dan de rest van de fractie, is volgens Bijl geen probleem. De democratie word volgens hem alleen maar sterker door andere geluiden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel