Plan voor snelheidsverlaging op Espelerweg tussen Emmeloord en Espel

NOORDOOSTPOLDER • Di 4 juli 2023 | 14:13 • Dinsdag 4 juli 2023 | 14:13

De provincie wil de maximumsnelheid op de Espelerweg in Noordoostpolder voor de veiligheid verlagen naar 60 kilometer per uur. Het gaat om de snelheid op het deel tussen het dorp Espel en de Hannie Schaftweg bij Emmeloord. Het plan is al besproken met de gemeente Noordoostpolder en met Dorpsbelang Espel. Het gaat in eerste instantie om een pilot, om te bekijken hoe de aanpassing bevalt en uitpakt. De startdatum van de pilot is nog niet bekend.

Op de Espelerweg gebeuren geregeld ongelukken. Aanwonenden van de weg hebben vorig jaar gevraagd om maatregelen. Ze vinden dat de weg te smal is en er wordt volgens hen te snel gereden. Ook zouden auto's soms proberen te keren op de doorgaande weg in het buitengebied.

Het CDA in Noordoostpolder vindt de geplande snelheidsverlaging geen goed idee, omdat de provinciale weg door navigatiesystemen dan niet langer als de meest ideale route wordt beschouwd. De christendemocraten denken dat verkeer hierdoor juist vaker naar omliggende wegen wordt geleid, waar veel uitritten van boerderijen zijn. Dit is strijdig met het beleid van de gemeente om verkeer juist zo veel mogelijk over hoofdwegen te leiden.

De partij verwacht ook dat op de Espelerweg meer irritatie zal ontstaan, waardoor er bijvoorbeeld door inhaalacties, juist meer gevaarlijke situaties zullen ontstaan. Overigens is de snelheid op een deel van de Espelerweg bij Emmeloord al jaren geleden verlaagd naar 60 kilometer per uur.

De gemeente Noordoostpolder zegt in het plan een kans te zien om de verkeersveiligheid te vergroten, maar vindt ook dat Espel goed bereikbaar moet blijven en op basis van de pilot goed gekeken moet worden of de weg inderdaad veiliger wordt. Er zou na een evaluatie nog ruimte voor aanpassingen moeten zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel