Storm Poly is uitgeraasd, inventarisatie van de schade

FLEVOLAND • Wo 5 juli 2023 | 12:00 • Woensdag 5 juli 2023 | 12:00

Nu zomerstorm Poly is uitgeraasd, is het tijd om de schade op te nemen. Het KNMI spreekt inmiddels niet meer van code rood, oranje of geel. Voor heel Flevoland en het IJsselmeergebied zijn de waarschuwingen ingetrokken. De wind neemt langzaam in kracht af, wel kan er nog veel regen vallen. 

De gevolgen door de storm waren groot. Zo zaten de A6 en de Tussenring bij Almere dicht. Het treinverkeer ligt nog steeds stil in Flevoland.

Op de A6 tussen Lemmer en Bant had het verkeer woensdag enorm veel last van omgevallen bomen. De weg was in zuidelijke richting anderhalf uur dicht. Daarnaast was er in noordelijke richting een vrachtwagen gekanteld. Tussen Bant en Lemmer stond een flinke file, maar het verkeer kon de vrachtwagen wel passeren. Verkeer op de N50 moest rekening houden met een omgewaaid voertuig op de Ramspolbrug. De N50 is inmiddels weer open. Ook de dijk van Lelystad naar Enkhuizen, de Markerwaarddijk N307, is inmiddels weer open.

Brandweer had handen vol aan meldingen
Er zijn woensdag enorm veel meldingen van stormschade gedaan. De meldkamer van de brandweer heeft er woensdag zo'n 140 verwerkt. Het gaat vooral om meldingen van omgewaaide bomen en afgeknapte takken, maar ook om schade door zonnepanelen en dakplaten. Woordvoerder Wim van Eck zegt dat de brandweer acute meldingen meteen heeft afgehandeld. Gemeenten zijn naar verwachting nog wel één of twee dagen bezig om alle schades te herstellen.

Aan het eind van de ochtend is er een boom op een busje gevallen op de Oostranddreef in Lelystad. Daarbij is een man lichtgewond geraakt, maar hij kon wel zelf uit het busje komen. De Oostranddreef was een aantal uur afgesloten omdat de boom op de weg lag. De man hoefde niet mee naar het ziekenhuis.

Rond 10:00 uur werd er kortstondig windkracht 11 op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen gemeten. Ook werd er een zware windstoot van 131 kilometer per uur vastgelegd. Storm Poly is officieel de zwaarste zomerstorm ooit in Nederland.

A6 bij Lelystad tijdelijk dicht
De A6 tussen Almere en Lelystad was door afgewaaide takken op de weg lange tijd afgesloten. Tussen de afrit voor Lelystad Airport en Lelystad was de weg dicht. Verkeer uit Almere moest omrijden via vliegveld Lelystad.

Unieke trouwfoto
De afsluiting van de A6 zorgde nog wel voor een unieke trouwfoto. Dit stel liet zich op de gevoelige plaat vastleggen in de file bij Bant.

Zinkgat in kade
In de kade van Bataviahaven in Lelystad is een zinkgat ontstaan. De kade wordt daarom door de gemeente afgezet. Volgens Joop van Diest van Bataviahaven vormen die gaten een gevaarlijke situatie. Ook is op sommige plekken het zand onder de straatstenen weggespoeld, maar is dat niet te zien. Wandelaars of automobilisten kunnen er dus doorheen zakken.

Ook in winkelgebied 't Lelycentre is een gevaarlijke situatie ontstaan. Door de harde wind dreigden platen van het dak naar beneden te vallen. Een deel van 't Lelycentre is daarom afgezet.

Rijkswaterstaat waarschuwde: ga niet de weg op
Ga in Flevoland, Noord-Holland en Friesland niet de weg op was woensdagochtend het advies van Rijkswaterstaat. Het CBR zette 's ochtends een streep door alle rijexamens in onze provincie. Afvalinzameling is in diverse gemeenten gestaakt. Doordat bomen volop in het blad staan was het risico op vallende takken levensgroot, zoals hier in Almere is vastgelegd.

Meer dan honderd meldingen van stormschade
De eerste stormschademeldingen druppelden rond 09:00 uur binnen. De meldkamer en de hulpdiensten maakten overuren om bomen en takken op te ruimen. 

Urk

Weggewaaid zonnepaneel in Lelystad

Ens

Emmeloord

Almere

Melissa Longstreet-Homma

Luttelgeest

Almere

Melissa Longstreet-Homma

Urk

Almere

Urk

Walibi ging open, maar is weer dicht
Een klein aantal mensen werd vanochtend geëvacueerd in attractiepark Walibi vanwege de storm. Ze werden opgevangen in het restaurant bij de ingang, en worden geadviseerd te blijven totdat het weer beter wordt. "Het park ging vanmorgen om tien uur open, maar vanuit veiligheidsoverwegingen hebben we zo rond half elf besloten het park voor de rest van de dag te sluiten", zegt woordvoerder Marco Wensveen. Er zijn volgens Wensveen geen groepen kinderen aanwezig. Alle gasten krijgen een gratis ticket voor een andere dag, en morgen is het park gewoon weer open. Minimaal één attractie is geraakt door vallende takken.

Markerwaarddijk is weer open
Op de Markerwaarddijk tussen Lelystad en Enkhuizen werden woensdagochtend vroeg de eerste maatregelen getroffen. De maximumsnelheid werd teruggebracht naar 70 kilometer per uur en er gold een inhaalverbod. Om 09:30 uur ging de dijk helemaal dicht voor al het verkeer. Rond 15:00 uur is de weg schoongemaakt en opengesteld. Dat het flink tekeer ging op de Flevolandse dijken merkte ook verslaggever Maarten Middelkoop. 
Hoge waterstand op de Marker Wadden

De KNRM Urk heeft woensdag een zeiler in nood geholpen tussen Den Helder en Texel. Het zeiljacht was op de strekdam gestrand. De persoon aan boord is gered, het zeiljacht is gezonken.

Festivalterrein Wildeburg verboden gebied 
De organisatie van het festival Wildeburg in Kraggenburg verklaarde het terrein tijdens de storm tot verboden gebied. Dit weekeinde wordt het festival gehouden. Medewerkers waren bezig met de opbouw. Om schade te voorkomen waren alle tenten dinsdag al versterkt. Toch ziet het terrein er op de onderstaande video verwilderd uit. Een woordvoerder geeft aan dat de organisatie met rond de 300 mensen bezig is om het terrein feest-klaar te maken. Er zou geen vertraging zijn door de storm maar de organisatie verwacht tot laat in de avond bezig te zijn met de (weder)opbouw. "We zetten alles op alles om donderdag om 14:00 uur de eerste festivalgangers te ontvangen." 

Porteum: blijf thuis als je nog niet op school bent
Scholengemeenschap Porteum in Lelystad riep alle medewerkers en leerlingen die om 09:00 uur nog niet op school hoefden te zijn, op om thuis te blijven. De leerlingen die al wel op school waren aangekomen, bleven tijdens de storm binnen.

Batavia Stad Fashion Outlet is tot nader order gesloten voor bezoekers. De harde windstoten maken een winkelbezoek te gevaarlijk.

Netbeheerder Liander legde 's ochtends alle geplande werkzaamheden in Flevoland stil.

Treinverkeer ligt vanaf 08:30 uur stil
Vanwege de harde windstoten legde de NS het treinverkeer in Flevoland en Noord-Holland vanaf 08:30 uur helemaal stil. Op het station van Lelystad stonden daarna veel gestrande reizigers. Verslaggever Maarten Middelkoop sprak met hen.

Bussen van allGo in Almere en alle bussen van Arriva in Lelystad reden woensdagochtend niet meer. Regiotaxi nam geen ritten aan vanwege het gevaar op de weg tijdens de storm. Een woordvoerder geeft aan dat de taxi's weer gaan rijden wanneer dit mogelijk is. 
Bezorgdiensten gingen niet de weg op
Thuisbezorgd Almere bezorgde niet vanwege de storm. "Het is gewoon te gevaarlijk", vertelde een woordvoerder. Wanneer de bezorgers weer op de fiets stappen, is niet zeker. 

Bezorgdienst Picnic in Almere heeft alle bezorgafspraken tot twee uur vanmiddag afgezegd. "We gaan proberen vanavond alles in te halen, maar nu bezorgen gaat gewoon niet", zegt een woordvoerder. Ook in Lelystad wordt er tot zeker vanmiddag niet bezorgd. 

Campinggasten zijn voorbereid
Verslaggever Maarten Middelkoop sprak voor de storm met Sander Fokkens, eigenaar van camping Waterhout in Almere. Verschillende seizoensgasten waren ook tijdens deze storm aanwezig. Fokkens had de gasten vantevoren gewaarschuwd, en ook verzocht hun luifels dicht te doen en goed vast te zetten: "Een goede kampeerder kan zorgen dat het goed blijft slaan, maar als het te erg is dan kan het natuurlijk stukgaan, dat is altijd"

Markt afgelast in Almere
In Almere Stad werd de woensdagmarkt afgelast vanwege de verwachte windstoten: "We willen de markt graag veilig houden voor iedereen." De marktkooplui bouwen hun kramen donderdag weer op in Almere Buiten.

Nog even de zeilen vastzetten in Bataviahaven

Actieve depressie zorgt voor rukwinden
Volgens weerman Robert de Vries was een zogenoemde 'actieve depressie' verantwoordelijk voor de zware rukwinden. De Vries: "Deze depressie trekt woensdagochtend vroeg vlak langs onze regio naar het noorden. Aan de zuidkant zit een klein, maar venijnig windveld. De zwaarste windstoten lijken zich aan de Noordzeekust en boven het IJsselmeer te gaan voordoen. 

Vooral in de zomerperiode als de bomen volop in het blad staan levert dat sneller afgebroken takken op of omgewaaide bomen. Ook staan de campings vol tenten en vouwwagens en zijn er veel caravans op de weg die risico lopen.

Code rood ('onderneem actie') betekent extreem weer dat een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel plaatselijk zijn.

Code oranje ('wees voorbereid') betekent dat er grote kans is op gevaarlijk of extreem weer, waarbij er kans is op schade, letsel en/of veel overlast.

Code geel ('wees alert') houdt in dat het raadzaam is om op te letten. Code geel komt vaak voor in Nederland.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel