Veel belangstelling voor Biovelddag ondanks stormachtige weer

LELYSTAD • Do 6 juli 2023 | 6:22 • Donderdag 6 juli 2023 | 6:22

Ondanks het stormachtige weer, stond het terrein van de Proeftuin Agro-ecologie en Technologie in Lelystad woensdagmiddag vol met bezoekers van de Biovelddag. Innovatieve landbouwtechnieken, nieuwe teeltmethodes en moderne machines; er was van alle te beleven.

"Die frees vind ik heel mooi voor de paden", zegt een jonge boer. Kopen doet hij niet. "We kunnen al mooi schoffelen met een andere schoffelmachine." Het is vooral kijken, kijken en niet kopen op de Biovelddag, die vanwege de storm niet om 13.00 uur maar om 15.00 uur begon. "Ik sta hier nog dus ja, we hebben het overleefd", zegt Geertje Schlaman van de organisatie.

Op de Biovelddag gaat het vooral om innovatie in de landbouw. "Ook voor de biologische sector is dat heel erg belangrijk," vindt Schlaman. Eén van die nieuwe ontwikkelingen is de weed-whacko. Dat is een robot die onkruid verwijderd. Martijn Lukaart van Odd.Bot: "Met z'n arm plukt hij het onkruid en legt het aan de zijkant. Zelfs bij gewassen met een hoge dichtheid bij de wortelen, kan de onkruidrobot het gras er tussenuit halen."

Cornelis van Eck uit Goeree Overflakkee is wel geïnteresseerd in de onkruidrobot. Hjj is een biologische boer en teelt voornamelijk witlof, uien en boerenkool. Hij denkt dat de robot in de toekomst steeds meer de mens gaat vervang. "Het is moeilijker om handjes te krijgen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel