Film om in gesprek te gaan over kansenongelijkheid

FLEVOLAND • Do 6 juli 2023 | 18:09 • Donderdag 6 juli 2023 | 18:09

In de de film met de titel 'Ongezien' vertellen jongeren, die met kansenongelijkheid te maken hebben, hun verhaal. Ook jongeren uit Flevoland spelen mee in de film die donderdagmiddag in Kinepolis in Almere werd gepresenteerd.

Voor het project, dat bestaat uit een film en een boek, zijn jongeren uit acht steden bevraagd. Daaronder ook de 17-jarige Almeerse Kayleigh El Chab, die een hoofdrol speelt. "Wat je vaak merkt bij instanties en bestuurders, is dat ze alleen maar denken aan de regeltjes." Volgens El Chab wordt er niet echt naar jongeren geluisterd.

Het probleem van kansengelijkheid ligt dieper, merkte Menno Visser van stichting Turning Point. "Omdat jongeren zich niet gezien en niet gehoord voelen, krijgen ze een minderwaardig gevoel." El Chab heeft te maken gehad met jeugdzorg. "Als kind heb ik altijd een label gehad. Ik was een probleem kind en werd nooit serieus genomen ook niet door leraren. Je moest altijd om hulp vragen. Niemand die uit zichzelf hulp bood."

Om dat gevoel weg te nemen, wil regisseur Julia von Graevenitz dat het publiek direct na de film met elkaar in gesprek gaat. "De oplossing is dat wij - docenten, mensen die in de hulpverlening werken, in de zorg en bij de gemeente - de verhalen van jongeren serieuzer nemen."

El Chab steekt ook jongeren een hart onder de riem. "Ook al zijn er ongelijke kansen, probeer die kansen wel voor jezelf te maken. Probeer uit de problemen te blijven en vooral je eigen ding te doen," zegt ze vol vuur. "Mijn boodschap is: ik mag er zijn!"

De film komt niet in de bioscoop of op televisie, maar wordt wel op verschillende bijeenkomsten van Jong Urban vertoond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel