Taalwetenschapper: 'helft Flevolanders zal tekst coalitieakkoord niet begrijpen'

LELYSTAD • Do 6 juli 2023 | 20:09 • Donderdag 6 juli 2023 | 20:09

Het provinciale coalitieakkoord van Flevoland is in erg moeilijk te begrijpen Nederlands geschreven. Dat zegt taalwetenschapper Henk Pander Maat van de Universiteit Utrecht. Hij deed onderzoek naar de teksten van meerdere akkoorden. Volgens zijn berekeningen zal meer dan de helft van de inwoners de Flevolandse tekst niet begrijpen of lastig vinden.

"Het zijn vooral de onbekende woorden en de abstracte taal die het lastig maken", legt Pander Maat uit. "Er zitten ook wel moeilijke zinnen tussen, maar het zijn vooral de woorden die het lastig maken."

De onderzoeker noemt een voorbeeld uit het Flevolandse akkoord: "Dat doen we door zowel met akkerbouw, tuinbouw als veeteelt en andere betrokken partijen de kringlooplandbouw en kortere ketens te stimuleren."
"Kringlooplandbouw is niet echt een heel makkelijk woord. Als je mensen zou vragen wat dat is, is dat best wel lastig. Maar er staan vooral natuurlijk abstracte woorden in; Partijen, ketens, stimuleren. Dat zijn woorden die je niet zo heel makkelijk in jip-en-janneke taal kunt omzetten."

Akkoord komt in de buurt van wetenschappelijke tekst
Pander Maat beoordeelt de teksten met een puntensysteem. Hoe hoger het aantal, des te moeilijker de tekst. De score wordt vastgesteld met behulp van een onafhankelijk software programma, dat de tekst scant. De hoogste score is 100. Wetenschappelijke teksten hebben vaak scores vanaf 60 punten. De Flevolandse tekst kwam op bijna 55 punten uit. Volgens Pander Maat heeft ruim de helft van de lezers moeite met het begrijpen van een tekst als de score tussen de 40 en 60 punten uitkomt.

Flevoland heeft zich wel wat verbeterd. De wetenschapper vergeleek het huidige akkoord met dat van 2019. "Flevoland is wel iets eenvoudiger geworden, maar daar moet je wel bij zeggen dat ze in 2019 de absolute top bereikten. Toen waren ze echt moeilijker dan de andere Nederlandse akkoorden."

Hoewel het misschien niet wenselijk is dat de teksten moeilijk zijn, is het volgens Pander Maat niet helemaal onlogisch dat het wel enigszins zo uitpakt. "Als je het echt wilt hebben over milieudoelstellingen of stikstofbeleid, dan moet je vaak toch wel technisch worden", zegt de onderzoeker.

Moeilijk te interpreteren
Verder speelt het bereikte compromis van het akkoord ook een rol. "Je wil de hele tijd iedereen erbij houden, zodat je vrij algemeen zult spreken. Samen met andere mensen gaan we dit en dat stimuleren... Dat zijn zinnen waar veel mensen blij mee zijn, maar die in de praktijk soms een beetje moeilijker te interpreteren zijn.

Voor de Flevolanders die het akkoord graag zouden willen lezen biedt het laatste deel van het stuk misschien uitkomst. Pander Maat: "Aan het einde van het akkoord staat een samenvatting. En die heeft ineens een veel eenvoudiger stijl. Dus daar is de communicatieafdeling aan het werk gegaan, neem ik aan, om er wat mooiers van te maken. Dat zijn waarschijnlijk niet de afspraken waar de politici zich aan gebonden voelen, maar je ziet daarin wel een andere toon ineens."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel