Bureau Gelijke Behandeling wil woondiscriminatie aanpakken

FLEVOLAND • Vr 7 juli 2023 | 14:44 • Vrijdag 7 juli 2023 | 14:44

Kun je deze woning wel betalen? Is dit huis niet boven je budget? Het zijn vragen die makelaars aan potentiële huurders kunnen stellen. Discriminatie op huidskleur en geaardheid speelt daarbij vaak een rol, zegt Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF). Daarom wordt de komende tijd met makelaars besproken hoe het probleem in Flevoland kan worden aangepakt.

De gesprekken met makelaars zijn een pilot. Het is onderdeel van een landelijke campagne tegen zogenoemde 'woondiscriminatie'. Daar doen BGBF en het antidiscriminatiebureau in Limburg aan mee. Vorig jaar werd in een onderzoek in opdracht van de gemeente Almere vastgesteld dat in de particuliere verhuur niet wordt gediscrimineerd. Dat bleek uit 'mystery calls' en het reageren op woningen. Nu is de vraag hoe dat zit in de andere vijf, kleinere Flevolandse gemeenten.

BGBF neemt in de gesprekken het beleid van de makelaars onder de loep. Zo moet duidelijk worden hoe zij reageren op discriminerende verzoeken van verhuurders en hoe ze daarmee om kunnen gaan. Volgens Marloes Huijsen van Bureau Gelijke Behandeling Flevoland hebben vooral potentiële huurders die niet-heteroseksueel zijn of uit een ander land komen met het probleem te maken. "Het is het aanbieden of niet-aanbieden van woningen aan specifieke doelgroepen of het weigeren op kenmerken die er niet toe doen", verklaart ze.

Het onderzoek moet in oktober klaar zijn. Daarna moet duidelijk worden wat er moet gebeuren om het eventuele probleem op te lossen. Die aanpak kan dan in Flevoland, Limburg en de rest van Nederland worden gebruikt, zegt Huijsen. Volgens haar moet de Wet Goed Verhuurderschap, die op 1 juli in ging, ook helpen. Door die wet moet bij toewijzing van een huurwoning een heldere en transparante selectieprocedure zijn doorlopen. Dat moet discriminatie op de woningmarkt voorkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel