Kippen mogen weer naar buiten, maar ze blijven binnen: 'zijn het niet meer gewend'

ZEEWOLDE • Vr 7 juli 2023 | 17:09 • Vrijdag 7 juli 2023 | 17:09

De biologische kippenboeren in Flevoland mogen hun kippen weer naar buiten laten. Donderdag maakte het Ministerie van Landbouw bekend dat de ophokplicht per direct verviel. Toch blijven de meeste kippen nog in de stal: ze zijn namelijk niet gewend aan buiten rondlopen. Ook staan kippenboeren niet te springen om hun kippen weer in de buitenlucht te laten: de markt voor biologische eieren is namelijk helemaal kapot, zeggen ze.

"De ophokplicht heeft veel te lang geduurd," zegt pluimveehouder Henk Verwolf. Biologische eieren leveren lang zo veel niet meer op als ervoor. "De markt moet zich nu herstellen. Tot die tijd is het niet rendabel genoeg om kippen buiten te laten lopen." De meeste kippen in de bedrijven zitten door de vogelgriep bovendien al anderhalf jaar binnen en zijn nog nooit buiten geweest. De hokken openzetten heeft dan weinig zin, de kippen blijven binnen.

Ook de kippen van boer Dijkstra uit Zeewolde zijn niet gewend aan naar buiten gaan. "In september krijgen we weer nieuwe kippen. Die willen we gewoon volop buiten laten lopen," zegt Dijkstra. Hij vraagt zich wel af of de markt dan is hersteld. "Het is gewoon gokken."

De meeste bioboeren willen dan ook niets liever dan de kippen weer naar buiten doen, maar kiezen er voorlopig niet voor. Ook pluimveehouder Salamons heeft last van die ingestorte markt. "Ik heb nog wel wat afzet, maar dat weegt op dit moment niet op tegen de kosten die je met vrije uitloop maakt." Die kosten zitten hem vooral in het gebruik van biologisch voedsel en de ruimte die de biologische kippen nodig hebben, zegt boer Dijkstra.

Ook de inflatie speelt mee in de mindere verkoop van biologische eieren, alles is veel duurder geworden. "Wij volgen de vraag," zegt Verwolf. "Als er weinig vraag is voor de vrije uitloop kip, dan loont het niet om daar nu meteen weer mee bezig te gaan."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel