Gemeenteraad wil onderzoek naar opkoopbescherming op Urk

URK • Ma 10 juli 2023 | 22:18 • Maandag 10 juli 2023 | 22:18

De gemeente Urk gaat onderzoek doen naar het invoeren van zogenoemde 'opkoopbescherming' in het dorp. Dat heeft de gemeenteraad maandagavond unaniem besloten. De ChristenUnie riep via een motie op tot het onderzoek. De partij wil weten wat de voor- en nadelen zijn van het beschermen van woningen tegen het opkopen door investeerders.

Volgens ChristenUnie-raadslid Auke Pasterkamp worden steeds meer huizen op Urk opgekocht, vooral in het oude dorp. Deze woningen worden vervolgens verhuurd als vakantiewoning of aan buitenlandse werknemers, stelt de partij. De ChristenUnie vindt deze ontwikkeling zorgelijk omdat er een tekort aan betaalbare woningen op Urk is.

Wethouder Willem Foppen liet weten dat de opkoopregel al geldt voor de tijdelijke opvang van arbeidsmigranten. Dat komt omdat de gemeenteraad daarvoor onlangs een voorbereidingsbesluit heeft besloten, zei hij. Dat moet verdringing op de woningmarkt voorkomen. Foppen liet weten dat er wel 'sociale uitzonderingen' zijn. Zo moet het mogelijk blijven om als Urker om een huis te kopen om die woning te verhuren aan een familielid. "Soms na een scheiding of faillissement. Dan is dat vaak een oplossing."

Zorgen om toename vakantiehuizen en B&B's
Krachtig Urk en het CDA vroegen zich af of vakantiewoningen en Bed and Breakfasts (B&B) ook in het onderzoek worden meegenomen. Zo liet Dittie Hoekstra van Krachtig Urk weten dat ze het aantal B&B's in het oude dorp flink ziet toenemen. Ook zouden veel woningen worden verhuurd als vakantiehuis, gaf Marjanne Romkes van het CDA aan. Als dat zo blijkt te zijn dan wordt daarop gehandhaafd, liet de wethouder weten. Zo zijn B&B's alleen toegestaan met een vergunning, zei hij.

Het onderzoek naar de voor- en nadelen van opkoopbescherming op Urk moet zo spoedig mogelijk klaar zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel