50 uitgaansplekken op Urker industrieterreinen verdwijnen, 30 barretjes kunnen vergunning krijgen

URK • Di 11 juli 2023 | 13:29 • Dinsdag 11 juli 2023 | 13:29

De gemeente Urk gaat maximaal dertig illegale barretjes op de industrieterreinen legaliseren. In ruim vijftig andere bedrijfspanden moet uitgaan in het weekend uiteindelijk niet meer mogelijk zijn. Hoewel de precieze voorwaarden voor legalisatie nog worden vastgesteld, stemde de hele gemeenteraad maandagavond in met het plan. Legaliseren moet de oplossing worden voor jarenlange problemen en dilemma's met de Urker jeugdhonken.

Op dit moment zijn er zo'n tachtig bedrijfspanden waarin groepen Urkers (jong en oud) in het weekend uitgaan. Vriendengroepen hebben er in veel gevallen zelf barretjes getimmerd die qua professionaliteit lijken op legale café's. Het aantal moet worden teruggebracht naar maximaal dertig.

Voor de ChristenUnie is er geen ideale en makkelijke oplossing voor het probleem. De fractie ziet de barretjes op de industrieterreinen in de ideale wereld het liefst helemaal verdwijnen, maar de ChristenUnie erkent dat dat niet realistisch is. Legaliseren is dan de beste van drie "slechte opties". Het plan staat of valt met goede communicatie, aldus raadslid Nelleke Kramer-Brouwer. Ze vraagt zich ook af Urkers zich wel gaan melden voor een vergunning, of dat ze eerst de kat uit de boom kijken.

Goede communicatie nodig
Dat goede communicatie hard nodig is, betoogde ook Jan-Willem de Boer van Gemeentebelangen. Hij zegt dat jongerengroepen nog met veel vragen zitten en onrealistische verwachtingen hebben. Zo vroeg een jongere of er na legalisatie dan ook een gokkast in de bar mag komen. Maar daar komt sowieso niets van in, reageerde burgemeester Cees van den Bos maandagavond.

De burgervader was blij met de unanieme steun voor het plan. Van den Bos erkende dat het een spannende periode gaat worden als het plan wordt ingevoerd. Hij benadrukte dat het college snel kan schakelen als blijkt dat regels te rigide of juist niet streng genoeg uitpakken. In dat geval wacht de gemeente niet eerst een evaluatie af, maar kunnen de voorwaarden voor legalisatie meteen worden aangescherpt of juist worden afgezwakt.

Einde aan gedoogconstructie
Nadat de legale horeca in 2009 en 2015 rechtszaken aanspande vanwege oneerlijke concurrentie werd de gemeente Urk hierover al op de vingers getikt. Destijds moesten de barretjes van de rechter aangepakt worden en dat resulteerde in een gedoogconstructie. Jeugdhonken, zoals de gemeente Urk de barren toen noemde, moesten een convenant ondertekenen met twaalf gebruiksregels.

Het huidige college schrijft dat van de twaalf gebruiksregels er ondanks alle inspanningen negen niet of nauwelijks gehandhaafd konden worden. Diverse honken moesten dan wel de deuren sluiten omdat ze regels hadden overtreden, maar op de meeste punten kon de gemeente dus feitelijk geen controles uitvoeren.

Vorig jaar waren er nog slechts twee geregistreerde jeugdhonken over, terwijl er inmiddels tachtig locaties zijn waarin groepen samenkomen

Gedogen, vergunnen of verbieden?
Het college zette drie scenario's op een rijtje. Het eerste is het aanpassen van de gedoogregels zoals die er waren. Maar dat zal niet te handhaven zijn, zo bewezen de afgelopen jaren. Een tweede scenario is het compleet uitbannen van alle jeugdhonken waardoor er geen enkele vorm van uitgaan op het industrieterrein meer mogelijk is. Maar daar kleven nog grotere bezwaren aan. Er is dan niet genoeg ruimte in de reguliere horeca voor iedereen. De gemeente kan daarnaast grote ongeregeldheden verwachten en het college denkt dat er dan helemaal een kat- en muisspel ontstaat op het bedrijventerrein.

Het college stelde daarom beperkte legalisatie voor, in eerste instantie voor anderhalf of twee jaar. Het college wil dat er een exploitatievergunning komt voor maximaal dertig groepslocaties met ongeveer vijftien bezoekers per pand. Die vergunning moet onder een stuk strengere voorwaarden gaan vallen dan de oude regels. Daarvan moet nog wel de APV aangepast worden. Er zouden afspraken kunnen komen over uiterste sluitingstijden.

Verder moeten er extra toezichthouders komen. En daarnaast moet er een meer divers aanbod van legale horeca komen, zodat er minder verleiding zal zijn om de barretjes in de bedrijfspanden te bezoeken.

De gemeente Urk wil daarmee bereiken dat er uiteindelijk minder wordt uitgegaan op het bedrijventerrein. Zo lang daar nog wel barren zijn die bezocht worden, moet er beter toezicht komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel