Stel laat vijf weken oude baby 2,5 uur achter in warme auto: OM eist taakstraf

LELYSTAD • Wo 12 juli 2023 | 16:07 • Woensdag 12 juli 2023 | 16:07

Voor het achterlaten van hun vijf weken oude baby in de auto, heeft het Openbaar Ministerie (OM) woensdag een taakstraf van 80 uur geëist tegen de ouders. Zij lieten het meisje op een zonnige lentedag in maart 2022 warm aangekleed en met een doek over de Maxi-Cosi achter in hun auto op het parkeerterrein bij Batavia Stad. Tweeënhalf uur later kwamen ze pas terug.

Zowel de 29-jarige moeder als de 38-jarige vader uit Heerhugowaard zeiden tegen de rechter geen idee te hebben dat ze hun dochter niet alleen hadden mogen achterlaten. Sterker nog: ze dachten dat ze het juiste deden. De moeder had haar dochtertje de borst gegeven en daarbij was het meisje in slaap gevallen. Omdat ze wat ziekjes was, leek het de moeder beter haar in de auto te laten in plaats van dat ze kou zou vatten in de buitenlucht.

Inmiddels kijken zowel zij als haar echtgenoot daar heel anders tegenaan. "Het was dom en het zal nooit weer gebeuren. Ik heb er slapeloze nachten van gehad", zei de vader. "In onze cultuur gaat het anders", zei de moeder, die van Egyptische komaf is. "We kennen de Nederlandse regels niet zo goed. Ik wist niet dat dit verboden was."

"Als in onze cultuur iemand ziek is, moet hij warm worden ingepakt"

— vader

Vanuit diezelfde culturele achtergrond, was het piepjonge meisje heel warm aangekleed. Ze droeg twee rompertjes, een trui en een broek en lag ingepakt in een voetenzak die een baby winters in de wandelwagen moet beschermen tegen de kou.

"Als in onze cultuur iemand ziek is, moet hij warm worden ingepakt. Hoe warmer, hoe beter", legde de vader aan de rechter uit. Het was die dag 18 graden buiten en er was geen schaduw op het parkeerterrein. De politie deed een dag later onderzoek op dezelfde parkeerplaats om te zien hoe hoog de temperatuur op kon lopen in de auto: de thermometer gaf meer dan 31 graden aan.

Kind was nat van het zweet
Vader en moeder waren die dag aan het winkelen met hun andere twee kinderen. Een vrouw hoorde het meisje huilen en trof in de auto, die niet op slot was, de pasgeboren baby aan, met ook nog een zonnedoek voor haar gezicht. De vrouw waarschuwde de politie. Het truitje van het meisje was nat van het zweet en ook haar haartjes waren vochtig. Bovendien had de baby een volle luier.

Toen de ouders terugkwamen bij de auto, stonden politieagenten hen op te wachten en was er een ambulance om de baby medisch te onderzoeken.

Tijdens het verhoor bij de politie gaf de vader aan dat hij nog twee of drie keer is terug gegaan naar de auto om te checken hoe het met zijn dochtertje ging. Maar dat is niet te zien op camerabeelden van Batavia Stad. In de rechtbank gaf de man dan ook toe dat dat gelogen was.

Vader en moeder zaten allebei zes dagen in voorarrest, hun drie kinderen werden bij pleegzorg ondergebracht. Na twee weken mochten hun twee zoons weer thuiskomen, korte tijd later volgde ook de jongste telg.

Toezicht Veilig Thuis
De periode dat ze zonder hun kinderen doorbrachten, deed veel met de ouders. "Onze kinderen zijn ons het meest dierbaar. Het is nooit onze bedoeling geweest haar iets aan te doen." Het gezin heeft direct na deze gebeurtenis spoedhulp gekregen in het verzorgen van de kinderen. Ook kwam er toezicht via Veilig Thuis. Het gaat volgens de ouders goed in het gezin. Ook de Reclassering denkt dat het om een incident gaat.

Zo bestempelde de officier van justitie het ook, maar dan wel als incident dat veel verdergaande gevolgen had kunnen hebben voor de vijf weken oude baby. De aanklager achtte mishandeling bewezen, evenals het feit dat de ouders hun kindje in hulpeloze toestand hebben achtergelaten. Hij eiste tegen beiden een taakstraf van 80 uur. De uitspraak volgt over twee weken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel