"Stenen door raam van ex geen reden om huurder uit woning te zetten"

LELYSTAD • Do 20 juli 2023 | 23:52 • Donderdag 20 juli 2023 | 23:52

Woningverhuurder Vesteda wil zo snel mogelijk af van een huurder in Lelystad. Dat bleek donderdag bij de rechtbank. De man woont aan de De Kogge en zou zijn buurman het leven zuur maken. Zo gooide hij twee keer een ruit bij hem in en zou hij via de dakgoot hebben willen inbreken. Ook zou hij regelmatig morrelen aan deur en ramen.

De huurder kwam bij de rechtbank met een heel ander verhaal. Hij zou eerst een liefdesrelatie met zijn buurman hebben gehad, maar zegt nu door hem te worden gepest. Zo zou zijn ex vooral 's avonds veel lawaai te maken. Volgens de advocaat van de huurder heeft Vesteda nooit haar best gedaan om ook de kant van haar cliënt te horen. "Als ze deugdelijk onderzoek hadden gedaan, hadden ze geweten dat het gedrag van mijn cliënt ergens vandaan komt", zei zij.

Een onbeantwoorde liefde
De man is volgens haar zwakbegaafd en ging door een moeilijke periode. "Hij voelde zich eenzaam. Hij was verliefd op de buurman, maar die liefde werd niet beantwoord." Dit rechtvaardigt wat haar betreft niet de bakstenen door de ruiten. "Maar hij woont hier al zestien jaar en er is nooit overlast geweest. Er is ook geen sprake van structurele problemen, dus dan is een ontruiming wel meteen een heel verregaande maatregel."
Ze stelt dat haar cliënt hulp nodig heeft. "Daar zijn we druk mee bezig. Als hij uit zijn huis gezet wordt, maakt dat de problemen alleen maar groter."

De advocaat van Vesteda vertelde op haar beurt dat de verhuurder commercieel is en geen sociale inslag heeft, zoals een woningcorporatie. Voor bemiddeling was wat haar betreft ook geen ruimte. De misdragingen waren daarvoor te heftig. Ontruiming is wat hen betreft de enige oplossing. "En in het dossier is niets te vinden van meldingen over overlast door de buurman. Dus dat verhaal over pesterijen wordt helemaal niet onderbouwd."

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel